Merkel, despre pretențiile lui Cameron privind Uniunea Europeană

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat dispusă să discute în mod „deschis și constructiv” despre reformele pe care premierul britanic David Cameron le solicită pentru rămânerea Marii Britanii în UE, precizând totodată că nu respinge ideea unei posibile revizuiri a tratatelor europene, ce ar putea fi de asemenea în interesul Germaniei, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

La conferința de presă comună desfășurată vineri la Berlin după o întrevedere cu Cameron, Merkel s-a arătat favorabilă începerii unei negocieri cu privire la conținutul tratatelor europene și a precizat că ea dorește ca Marea Britanie să rămână în UE. „Atunci când există voință se găsește drumul”, a spus Angela Merkel, reafirmând totuși că într-o astfel de negociere există „linii roșii”, cum ar fi piața unică și libertatea de circulație.

Și David Cameron s-a exprimat în același mod, afirmând că „nu există o soluție magică și nici rapidă, dar că dacă există voință se găsește drumul”, declarându-se convins că „pentru UE va fi mai bine dacă Marea Britanie rămâne în blocul comunitar și de asemenea interesele Marii Britanii vor fi mai bine apărate dacă rămâne într-o UE reformată”.

Încercând să anticipeze o posibilă evoluție a acestor negocieri, Angela Merkel a declarat că există puncte unde s-ar putea găsi cu ușurință un acord cu Marea Britanie, precum diminuarea birocrației în instituțiile europene, în schimb altele vor necesita discuții mai ample, cum ar fi planurile guvernului de la Londra de a limita accesul lucrătorilor străini la sistemul britanic de asistență socială, măsură menită să descurajeze imigrația, mai ales cea provenită din estul Europei.

Totuși, în această chestiune a imigranților comunitari, șefa executivului german a menționat că solicitările guvernului condus de Cameron ar putea conduce la un acord care să intereseze de asemenea Germania, ea amintind că în UE există libertate de circulație, dar nu și o uniune socială, motiv pentru care această libertate ar trebui examinată în paralel cu chestiuni precum accesul pe piața muncii sau la prestațiile sociale.

Atât înainte cât și după ce a câștigat alegerile legislative de pe 7 mai, premierul David Cameron s-a arătat hotărât să solicite renegocierea relațiilor țării sale cu UE și apoi, nu mai târziu de 2017, să convoace un referendum la care britanicii să decidă dacă mai vor să rămână în blocul comunitar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.