Merkel: Facebook și Google pot distorsiona realitatea

Cancelarul german a afirmat că felul în care Facebook şi Google aleg să selecteze informaţia conform unor algoritmi secreţi trebuie dezvăluit. Acest lucru ar trebui să se petreacă într-o dezbatere publică.

”Fără să se opereze asupra acestei probleme, oamenii ar putea să primească informaţii cenzurate, distorsionate”, conform BBC.

Google și Facebook au declarat publicaţiei germane Spiegel că au transmis destule lămuriri publicului despre cum sunt selectate respectivele informaţii.

Demersul lui Merkel se constituie ca rezultat al cererii mai multor politicieni germani de a afla cum operează cei doi coloși IT.

”Cetăţenii informaţi”

”Este un demers asupra căruia trebuie să ne aplecăm cu atenţie”, a afirmat Angela Merkel într-o conferinţă a evenimentului media Medientage, din München, la început de săptămână. ”Cele mai mari platforme de internet au ajuns ca găurile de ac, prin care informaţiile trebuie să se strecoare ca să ajungă la public”.

”Acești algoritmi, dacă nu sunt cunoscuţi, pot duce la o informaţie distorsionată, sau trunchiată”, a spus de asemenea Merkel.

Cancelarul german Angela Merkel s-a exprimat în favoarea desecretizării acestor algoritmi, așa încât cetăţenii informaţi să poată fi lămuriţi despre influenţele ”social media”, atât la capitolul newsfeed, la căutări prin Google, sau la ce vedem afișat pe Facebook.

”În multe cazuri aceste informaţii au fost culese din surse puţine”, a spus cancelarul.

Omul de știinţă Cathy O’Neil, care a scris mult despre mecanismele acestor algoritmi și aspectul nociv al lor, a afirmat că multe informaţtii importante afișate pe Facebook au fost tehnice și nu au fost nici măcar deschise, indiferent de importanţa lor.

”Ceea ce avem acum este o platformă extrem de influentă, care nu are rost să măsoare această influenţă, pentru că va fi oricum reglementată de autorităţi”, a mai declarat ea.

La sfârșit de an 2016, un grup parlamentar german, al mai multor partide, va trimite rezultatele unei investigaţii asupra algoritmilor Facebook și Google și ai altor firme de internet, la comisarul pentru domeniul IT al UE, Gunther Oettinger.

Acesta a declarat pentru Der Spiegel că ”Angela Merkel a punctat un subiect foarte important”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.