Merkel: Germanii îi plâng pe cei care și-au pierdut viața în atacul armat din Munchen

Cancelarul Angela Merkel a declarat, sâmbătă, că germanii îi plâng pe cei care și-au pierdut viața în atacul armat din Munchen și că „împărtășește durerea” familiilor și prietenilor victimelor, transmit DPA, Reuters, EFE și AFP.

„Îi deplângem cu toții — și spun acest lucru în numele întregului guvern federal — cu inimă grea pe toți aceia care nu se vor mai întoarce niciodată la familiile lor”, a spus Merkel.

„Pentru familii, părinți și copii pentru care astăzi totul pare inutil și fără sens, vă spun personal și în numele multor, multor altora din Germania: vă împărtășim durerea, ne gândim la voi și suferim alături de voi”, a adăugat ea, vorbind despre “o noapte a ororii”, o seară “greu de îndurat”.

Totodată, Merkel s-a angajat că serviciile de securitate vor face tot ce le stă în putință pentru a se asigura „siguranța și libertatea oamenilor”.

Acestea sunt primele comentarii publice făcute de Merkel după atacul de vineri, în care un tânăr germano-iranian în vârstă de 18 ani, bănuit că suferea de afecțiuni psihice, a împușcat nouă oameni și a rănit 27, după care s-a sinucis.

Cancelarul german a promis că se vor afla exact motivele care l-au făcut pe tânărul germano-iranian să ucidă nouă persoane la Munchen și că se va investiga radicalizarea islamistă a refugiatului care a atacat luni cu un topor pasagerii dintr-un tren, relatează Agerpres.

Cancelarul german a susținut această intervenție după o reuniune specială a cabinetului de securitate, convocat pentru a discuta despre atacul de la centrul comercial din Munchen și un restaurant fast food aflat în apropiere.

Poliția a exclus vreo legătură cu islamismul radical și crede în schimb că atacatorul era interesat de atacurile în masă cu armă de foc și s-ar fi inspirat din masacrul comis în urmă cu cinci ani în Norvegia de către Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de oameni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.