Merkel, așteptată în Ucraina

Cancelarul german Angela Merkel merge sâmbătă în Ucraina. Merkel a declarat că principalul scop al vizitei sale în Ucraina de sâmbătă este să contribuie la încheierea unui armistițiu, transmite Reuters, citată de Agerpres.

„Din punct de vedere politic cel mai important scop este obținerea unei încetări a focului reciproce”, a declarat Merkel într-un interviu pentru ziarul regional Freie Presse care va fi publicat integral sâmbătă, dar din care au fost date publicității unele extrase.

„Trebuie să ajungem în punctul în care nu sunt uciși oameni în fiecare zi. De asemenea, pe agendă este sprijinul pe care Germania îl poate acorda Ucrainei”, a mai spus Angela Merkel.

Prima vizită a lui Merkel la Kiev de la momentul declanșării crizei la începutul anului este înainte de toate un semn de sprijin pentru președintele ucrainean Petro Poroșenko, comentează Reuters.

Mai mulți diplomații susțin însă că Angela Merkel ar urma să încerce și să-l convingă pe Poroșenko și pe adepții liniei naționaliste dure din Ucraina care doresc să-și folosească avantajul militar și să-i zdrobească pe separatiștii din est să se gândească bine la consecințele unui asemenea curs de acțiune.

„Voi continua să depun eforturi cu toată energia de care sunt capabilă pentru a ajuta la obținerea păcii prin mijloace diplomatice în Ucraina. Nu poate exista o soluție pur militară”, a mai declarat cancelarul german.

Merkel a spus în cele două convorbiri telefonice avute vineri cu Petro Poroșenko și Vladimir Putin, președinții ucrainean și rus, că este preocupată de pătrunderea convoiului rus în Ucraina, a declarat purtătorul ei de cuvânt, Steffen Seibert.

Vizita are loc în contextul în care Kievul a acuzat vineri Moscova că a lansat o „invazie directă”, după ce a trimis pe teritoriul său fără acordul Ucrainei un convoi de camioane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.