Mesajul lui Bogdan Aurescu de Ziua Libertății Presei

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă duminică, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, că o presă liberă este „cheia” pentru o societate democratică funcțională.

Potrivit ministrului, data de 3 mai ar trebui să fie adus un omagiu jurnaliștilor care dovedesc că „stiloul este o armă mai puternică decât cenzura sau intimidarea”.

„Data de 3 mai marchează Ziua Mondială a Libertății Presei. Suntem astăzi, în mod regretabil, într-o perioadă în care această valoare democratică fundamentală este din ce în ce mai mult încercată. De aceea Ziua Mondială a Libertății Presei trebuie să fie un moment de reflecție asupra sacrificiilor pe care jurnaliștii din întreaga lume le fac în lupta lor pentru libertatea de exprimare. Un moment de reflecție asupra modului în care fiecare stat trebuie să garanteze acest drept fundamental. Jurnaliști, bloggeri, ziariști de publicații satirice au ajuns într-un mod inacceptabil ținte și chiar victime pentru că și-au exercitat dreptul democratic la liberă exprimare. În unele state ale lumii, jurnaliștii sunt supuși intimidării, cenzurii sau riscă închisoarea pentru curajul de a se exprima. Jurnaliștii care riscă totul pentru dreptul la informare ajung uneori ținte ale grupărilor teroriste sau ale unor organizațiilor criminale. Munca lor este tot mai dificilă din punct de vedere al securității personale. Dreptul jurnaliștilor de a relata neîngrădit și fără frică trebuie să fie garantat, deoarece o presă liberă este cheia pentru o societate democratică funcțională, în care este respectată exprimarea liberă a ideilor. În această zi, aducem un omagiu jurnaliștilor din întreaga lume care susțin această cauză nobilă, uneori chiar cu prețul vieții, reprezentanți ai presei care și-au asumat aceste riscuri, fie pe timp de pace sau de război și care dovedesc, de fiecare dată, că stiloul este o armă mai puternică decât cenzura sau intimidarea”, afirmă Aurescu într-un comunicat de presă.

Ziua Mondială a Libertății Presei este marcată în fiecare an la data de 3 mai.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.