Mesajul lui Ponta pentru ziua de 23 august

Premierul Victor Ponta afirmă sâmbătă într-o postare pe Facebook că 23 august 1944 nu a fost nici un act de trădare și nici începutul comunizării României, așa cum se încearcă să fie prezentat, ci contribuția noastră la scurtarea unui război distrugător, care a luat zeci de milioane de vieți.

„Se împlinesc azi șaptezeci de ani de la un act istoric, care a servit în cel mai înalt grad interesul național și a adus România în tabăra Națiunilor Unite, acolo unde tradiția alianțelor sale o punea firesc. Confiscată și denaturată de comuniști, trecută sub tăcere în epoca postrevoluționară, ziua de 23 august 1944 este o pagină majoră de istorie națională pe care trebuie să o cunoaștem, să o înțelegem și să o asumăm în toată complexitatea ei”, a scris Ponta pe Facebook.

Ponta spune că atunci când vorbim despre actul de la 23 august 1944 nu putem ignora rolul jucat de suveranul de atunci al României, Mihai I.

„Un gest major și decisiv al unui tânăr de 23 de ani care a înțeles pericolul în care se aflau țara și poporul său și a acționat curajos și determinat. În mesajul citit de Maiestatea Sa Mihai I la radio în seara zilei de 23 august se spunea: ‘Români, în ceasul cel mai greu al istoriei noastre, am socotit în deplina înțelegere cu Poporul Meu că nu este decât o singură cale pentru salvarea Țării de la o catastrofă totală: ieșirea noastră din alianța cu puterile Axei și imediata încetare a războiului cu Națiunile Unite…’. Că istoria a decis altfel în ceea ce privește soarta postbelică a României este altceva și trebuie să ne aplecăm cu onestitate și fără idei preconcepute asupra faptelor. Dincolo de orice, să cinstim memoria tuturor românilor care și-au dat viața pentru țara lor, atât pe fronturile din Est, cât și pe cele din Vest! Ei au făcut supremul sacrificiu pentru supraviețuirea României”, afirmă Victor Ponta.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.