„Meseria de politician, mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan”

Senatorul ALDE Daniel Barbu a afirmat vineri la Liga Aleșilor Locali ai partidului că meseria de politician este una „mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan”, comparând spațiul public cu „un fel de teatru de operațiuni” în care „orice ales local sau național își riscă libertatea, sănătatea, în fiecare zi”.

„V-ați ales o meserie grea. E cea mai grea dintre meserii. Uneori este mai grea decât meseriile pe care le considerăm foarte periculoase, cum este cea de miner. (…) Meseria de politician este grea și foarte puțină lume știe de fapt ce faceți cu adevărat în fiecare zi a săptămânii, adesea și sâmbetele și duminicile. E o meserie grea, în zilele noastre, pentru că este o meserie riscantă. E mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan. Știm bine că, din păcate, și nu numai în România, dar la noi într-o manieră care este extrem de violentă, spațiul public a devenit un fel de teatru de operațiuni în care orice ales local sau național își riscă libertatea, sănătatea, în fiecare zi”, le-a spus Barbu, vineri, celor prezenți.

Pe lângă ”cea mai grea dintre meserii”, aceea de politician, domnul Barbu mai are una. Cea de profesor, care, dacă ar fi să ne luăm după enunțurile sale, se poate dovedi extrem de periculoasă, nu pentru, sine ci pentru cei din jurul său. Și pericolul nu e ca aceștia să moară, dar riscă enorm să se contamineze cu ”acest hidos flagel al epocii noastre” de care domnul Barbu pare afectat… prostia.

Barbu nu este la prima tâmpenie exprimată în spațiul public. În 2013 din funcția de ministru al culturii îi numea ”neofasciști” pe protestatarii împotriva proiectului Gold Corporation de la Roșia Montană.

Tot unul dintre panseurile minții sale i-a adus și demisia din fruntea culturii române, unde oricum nu a avut grijă decât de cultura propriei imagini. Din străfundurile minții sale a ieșit în decembrie 2014 o inteligentă comparație între finanțarea programului național anti SIDA și cea a unui festival cultural…

„La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevarat urmatorul lucru. Credeți-mă, nu vreau să par cinic în fața dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetățeni ai noștri. Bugetul, programul national pentru prevenirea și tratarea HIV/SIDA este jumatate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii și programul național de combatere și tratament HIV/SIDA. Jumatate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetățeni afectați de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înteleg. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumatate”, a spus atunci Barbu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.