Metoda de furat „turista rătăcită”, zeci de victime

Doi cetățeni români, un bărbat și o femeie, au fost condamnați, recent, la închisoare, de către instanța Tribunalului din Goteborg și vor fi expulzați din Suedia, după ce au golit conturile bancare ale unor femei în vârstă, folosindu-se de metoda de furat, ”turista rătăcită”, scrie, în ediția sa online, ziarul Goteborg Posten – GP.

Cei doi infractori au fost depistați de către polițiștii după vizionarea înregistrărilor din interiorul și din zona exterioară a unor centre comerciale din mai multe orașe suedeze. Astfel, ei au refăcut filmul furturilor, așa cum s-a desfășurat el. Infractorii români, cărora publicația GP nu le dă numele, trăgeau cu ochiul și memorau pin-ul cardurilor bancare cu care victimele, alese din rândul femeilor în vârstă, își plăteau produsele cumpărate din centrele comerciale. După ce acestea părăseau magazinele, unul dintre hoți se apropia de victimă și, desfășurând în fața ei o hartă turistică, îi punea mai multe întrebări legate de o anume locație. În acest timp, celălalt hoț îi căuta bătrânei prin poșetă și îi fura din ea cardul bancar. Imediat cei cei dispăreau cu cardul furat, pentru ca apoi să aleagă rapid, dar cu grijă, bancomatele de unde extrăgeau întreaga sumă aflată în contul al victimei.

Polițiștii au descoperit astfel că prin acestă metodă, infractorii români au furat cardurile de la 44 de femei în vârstă, în perioada mai-octombrie 2016, în mai multe orașe din Suedia. Uppsala, Goteborg, Norrkoping , Halmstad, sunt doar câteva din localitățile de unde bărbatul, de 36 de ani și logodnica sa de 28 de ani, au furat din bancomate peste 640.000 de coroane suedeze, aproximativ 80.000 de euro, bani pe care i-au trimis în România. Instanța Tribunalului din Goteborg i-a condamnat pe cei doi la câte trei ani de închisoare, cu executare, iar la ispășirea pedepsei aceștia vor fi expulzați din Suedia, țară în care nu vor mai avea dreptul să intre timp de zece ani. De manționat că bărbatul și logodnica sa au fost condamnați și în Danemarca, în anul 2015, pentru același gen de infracțiuni. După ce au executat câte un an de închisoare, aceștia au fost expulzați din Danemarca, țară în care nu mai au dreptul să intre niciodată.
Metoda de furat ”turista rătăcită” a fost folosită de către infractorii români, care au invadat țările din Uniunea Europeană, pentru prima dată în Austria, în urmă cu 15 ani. Și atunci victime erau tot persoane în vârstă. Ele erau abordate de către hoți la doar câțina pași de băncile de la care aceștia retrăgeau o parte din economii. În timp ce unul dintre infractori îi arăta victimei o hartă, celălalt îl buzunărea, ori îi căuta prin poșetă, furându-i astfel banii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.