Metode de tortură la Sighet

Vreţi să înţelegeţi România de azi, la 25 de ani de la căderea dictaturii? Vizitaţi Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, din Sighetul Marmației.

Fondat în 1993, de scriitorii Ana Blandiana și Romulus Rusan, acest muzeu unic s-a născut „din credinţa că singurătatea din destinul poporului român trebuie să înceteze. Şi ea nu poate înceta decât dacă tăcerea încetează” (Ana Blandiana). Dacă suntem de acord că tăcerea trebuie să înceteze, atunci să începem „de jos”, de la teroarea de zi cu zi a martirilor schingiuiți prin cele mai barbare metode imaginabile, atât la Sighet, cât și în alte pușcării și în beciurile securității. Citiți și faceți-vă o cruce în memoria celor nemângâiați.

Metode de tortură: bătaia cu bastoane subțiri de cauciuc sau de lemn pe spate; smulgerea unghiilor de la mâini și picioare; anchete cu proiectoare puternice, îndreptate spre ochii victimei, fără ca aceasta să se poată mișca; anchete însoțite de șocuri electrice; arderea tălpilor anchetaților cu flacără oxiacetilenică; bătaia la tălpi; anchetă cu țigara aprinsă aplicată pe scrot sau pe abdomen; bătaia în cap cu ciomagul; bătaia la testicole cu un creion greu; anchetă cu o pisică introdusă sub cămașa victimei; atârnarea anchetatului cu capul în jos; bătaia cu vârful sau cu tocul cismei peste gură; forțarea deținutului de a mânca în genunchi, pe podeaua celulei, cu mâinile legate la spate, ciorba fierbinte din gamelă; crucificarea pe perete – metoda tapetului; bătaia la palme cu cravașa, cu vâna de bou sau cu o scurtătură din lemn; anchetă cu câini lupi; bătaia cu ciomagul pe spate a deținuților puși să alerge în cerc, în jurul torționarului, numită broasca; bătaie reciprocă între deținuți, ordonată de torționari; anchetă cu regim alimentar cu sare în exces, fără apă; anchetă însoțită de izolare în camere umede și întunecoase – „camere de chibzuință”; legarea de pat în poziții incomode; izolarea în celule strâmte, în care deținutul nu putea să se așeze pe pat sau pe dușumea; bărbieritul cu barba nemuiată; simularea repetată a execuțiilor prin împușcare; violarea femeilor și fetelor; cufundarea capului victimei în hârdăul cu apă, fecale și urină; înghițirea forțată de către victimă, în timpul torturii, a propriilor fecale sau ale altuia; încălecarea victimei culcate pe podea și legate de mâini și de picioare, de către un mare număr de torționari; forțarea victimei înfometate de a ține în gură, timp de ore întregi, o bucată de pâine, fără a-i fi permis s-o mestece sau s-o înghită…

Închideți ochii și imaginați-vă cum ar fi să treci prin astfel de chinuri pentru simpla vină că ai fost patriot român. Preluând ca moto expresia eminesciană „o mare de amar”, Ana Blandiana descrie universul concentraționar românesc întregii lumi civilizate, pe site-ul www.memorialsighet.ro. Vizitați-l și contribuiți la scăderea amneziei din societatea noastră, care îi condamnă a doua oară pe nefericiții noștri înaintași.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Longin Popescu 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.