MH17: Ucraina ar fi trebuit să închidă spațiul aerian deasupra zonei de conflict

Autoritățile ucrainene ar fi trebuit să închidă spațiul aerian deasupra estului țării din cauza conflictului între rebeli și forțele guvernamentale, a concluzionat marți ancheta internațională a Olandei asupra prăbușirii avionului MH17, doborât în timp ce survola această zonă, relatează AFP.

”Am ajuns la concluzia că existau suficiente motive pentru autoritățile ucrainene ca să închidă preventiv spațiul aerian deasupra părții de est a țării”, a declarat Tjibbe Joustra, directorul Biroului olandez pentru securitate (OVV), în cadrul unei conferințe de presă.

Guvernul ucrainean a reacționat dând asigurări că a făcut ‘tot posibilul pentru a evita acest gen de catastrofă’ și că a îndeplinit toate exigențele Organizației aviației civile internaționale (OACI, instituție specializată a ONU).

”Acuzațiile la adresa Ucrainei sunt nefondate’, a declarat vicepremierul ucrainean Ghenadi Zubko în cadrul unei conferințe de presă. ‘Toate recomandările OACI au fost îndeplinite. Ucraina și-a închis gradual coridoarele aeriene până la 9.750 de metri altitudine”, a dat el asigurări.

Potrivit responsabilului administrației aeriene ucrainene, Dmitro Babeiciuk, Kievul a fost luat prin surprindere de recurgerea la o armă atât de puternică precum sistemul BUK în zona de conflict.

”La acel moment, era imposibil de imaginat eventualitatea utilizării unui sistem atât de puternic ca BUK împotriva unui avion civil”, a declarat el.

Înainte de catastrofa MH17, rebelii au doborât mai multe avioane și elicoptere militare ucrainene în est, dar la o altitudine mult inferioară celei de circa 10.000 de metri la care zbura Boeingul companiei malaeziene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.