Miercuri se va decide dărîmarea statuii lui Mircea Vulcănescu

În urmă cu 5 ani, în „Cotidianul”, am publicat o serie de articole menite să salveze atît bustul filosofului Mircea Vulcănescu, cît și numele acestuia de pe frontispiciul liceului. Toate acele articole, care, în final, au împiedicat acțiunea demarată de Institutul „Elie Wiesel” și președintele acestuia, Alexandru Florian, sînt în arhiva „Cotidianul”. Iată link-urile care trimit la aceste articole:

https://www.cotidianul.ro/sedinta-despre-schimbarea-numelui-liceului-mircea-vulcanescu-a-fost-aminata/

https://www.cotidianul.ro/fundatia-george-manu-cheama-bucurestenii-la-solidaritate-pentru-mircea-vulcanescu/

https://www.cotidianul.ro/schimbarea-numelui-liceului-mircea-vulcanescu-din-nou-pe-ordinea-de-zi/

https://www.cotidianul.ro/pentru-eliberarea-lui-gogu-radulescu-au-semnat-pentru-reabilitarea-lui-mircea-vulcanescu-se-abtin/

https://www.cotidianul.ro/bustul-si-numele-liceului-mircea-vulcanescu-au-fost-salvate-de-furia-elie-wiesel/

https://www.cotidianul.ro/mircea-vulcanescu-ramane-in-denumirile-strazilor-sau-institutiilor/

Acum, după 5 ani, se pune din nou problema dărîmării bustului lui Mircea Vulcănescu, situat în Sectorul 2. De data aceasta, inițiativa demolării nu mai aparține Institutului „Elie Wiesel”, ci unui consilier PNL, pe numele lui FEROIU DUMITRU SILVIU, coleg de partid cu deputatul Alexandru Muraru, cel care se ambiționează de ceva vreme să demonstreze că poporul român este antisemit! Nu exclud sub nici o formă ca inițiativa aceasta stupidă a tînărului și nefericitului consilier liberal să fie generată chiar de Alexandru Muraru, consilierul Primului ministru pe probleme de antisemitism, știindu-se că acesta a reușit, cu complicitatea PSD, să atîrne o plăcuță defăimătoare și pe bustul lui Octavian Goga.

Pe 28 decembrie 2022, cu trei zile înainte de Anul Nou (!), este programată o ședință on-line a Consiliului municipal al sectorului 2 al Capitalei, unde ar urma să fie aprobată demolarea bustului lui Mircea Vulcănescu!

În mod ciudat, chiar aici, în „Cotidianul”, sînt ignorate toate articolele noastre de acum 5 ani, care au conținut argumente atît de solide pentru ca numele lui Mircea Vulcănescu să nu fie aruncat la lada de gunoi a istoriei, încît acțiunea lui Alexandru Florian a fost oprită cu concursul elevilor de la liceul „Mircea Vulcănescu”, care s-au legat cu lanțuri de soclul statuii!

Ba, mai mult, chiar, crezînd că acțiunea liberalilor va fi stopată, se citează din „Senatorul filosof Sorin Lavric (AUR)” și dintr-o prezentare a lui Vulcănescu de către Editura Humanitas!

Dintr-o naivitate explicabilă doar prin lipsa de lectură, autoarea articolului ignoră faptul că Sorin Lavric, pe care-l numește „senatorul filosof” și-a publicat teza de doctorat în 2007 la Editura Humanitas, iar titlul acesteia era „Noica și mișcarea legionară”, unde Constantin Noica și toți marii intelectuali din perioada interbelică, erau puși la zid!

Nefiind aici locul unei analize, ne folosim chiar de prezentarea cărții, făcută de Editura Humanitas: „Problema cu pricina poate fi infatisata printr-o suita de trei intrebari: 1. Cum s-a putut ca atatia oameni de o stofa intelectuala incontestabila sa intre, cu o daruire prozelitica amintind de sectele religioase, in randurile unei miscari totalitare? 2. Cum s-a putut ca Eliade, Cioran, Noica, Gyr, Aron Cotrus, Horia Stamatu, Sextil Puscariu, Ion Barbu, Traian Braileanu, P.P. Panaitescu, Dragos Protopopescu sa scrie despre Corneliu Zelea-Codreanu nu doar pe un ton exaltat, descins parca din ditirambii antici cuveniti zeilor, dar, amanunt deconcertant, s-o faca fara ca cineva sa-i fi silit vreodata? 3. In sfartit, cum s-a putut ca atatia insi de o calitate umana remarcabila, atatia ‘baieti buni’, sa fi trecut de partea unei miscari care, judecata cu ochii prezentului, a fost neindoielnic o intruchipare a Raului?”

Păi, tocmai cu Sorin Lavric vreți să împiedicați dărîmarea bustului lui Mircea Vulcănescu?

Și asta nu e tot! Autoarea se folosește și de o mică prezentare a Editurii Humanitas a personalității lui Mircea Vulcănescu! N-ar fi făcut o asemenea gafă dacă ar fi știut că Editura Humanitas, în afară de publicarea tezei de doctorat a lui Sorin Lavric (pe atunci membru al găștilor Humanitas-România literară, de unde a fost exclus cînd a intrat în AUR), a publicat și acea carte mizerabilă a Alexandrei Lavastine, intitulată „Filozofie și naționalism. Paradoxul Noica”, carte care în anii ’50 i-ar mai fi condamnat încă o data la pușcărie pe intelectualii români care au simpatizat cu Mișcarea legionară!

Cu astfel de argumente crede cineva că va fi împiedicată acțiunea inițiată de PNL, care va dărîma bustul lui Vulcănescu cu sprijinul consilierilor PSD?

Vă veți întreba de ce tocmai acum, cu două zile înainte de noaptea de Revelion, în on-line, se ține această ședință. Răspunsul este simplu: ca nu cumva să fie organizat iarăși un protest, ca acum 5 ani! Postăm și noi proiectul de hotărîre ce va fi votat miercuri, deși lucrurile par deja decise:

P.S.1. Ce ciudat! În apărarea lui Mircea Vulcănescu nu sînt citate cele 20 de volume ale procesului, publicate de Constantin Barbu! Sînt preferate argumentele anti-legionarului Sorin Lavric și ale profitorului Gabriel Liiceanu, acesta din urmă tăcînd mîlc acum, după ce i-a prins bine apropierea de Constantin Noica și prietenii acestuia. Pentru arhiva problemei Vulcănescu, iată o imagine de la lansarea de acum zece ani:

P.S.2. Ne mai mirăm de atitudinea Austriei față de România, din moment ce români precum Alexandru Muraru, Alexandru Florian sau Feroiu Dumitru Silviu batjocoresc memoria unora dintre cei mai mari intelectuali ai noștri? Germania nu face așa ceva cu Martin Heidegger, deși „Caietele negre” sînt incomparabile ca atitudine cu scrierile lui Noica, Cioran, Eliade sau Vulcănescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16
Ion Spânu 1818 Articole
Author

13 Comentarii

 1. Sfinte Dumnezeule fa ca-n momentul cand aceasta statuie va fi demolata sa cada din picioare toti cei care au scris legea, toti cei care au votat-o, toti cei care vor aproba demolarea dar si cei care o vor demola. Amin.

 2. Da’ PNL-ul asta e alcatuit doar din baieti „pe invers” ? Ca vad din poza ca astia doi danseaza sentimental un tangou cu figuri (si probabil ca, daca se stinge lumina, se si saruta !), in spate se mai vad doi care se tin de git, … cam ca-n bancul ala : „Ba nene, da’ la voi la PNL nu e nimeni care sa iubeasca femeile ?”… Raspuns : „Ba da, PNL-istele !”

 3. Ma voi referi, punctual si „in oglinda”, doar la „prezentarea cărții, făcută de Editura Humanitas” : cit tupeu, cita nesimtire si cita mirsavie din partea unui grup de pupincuristi cunoscuti de toata lumea drept „intelectuali de curte” (Liiceanu, Plesu, Patapievici, Tismaneanu, …) ca sa aduci vorba de unele dintre virfurile incontestabile ale culturii si intelectualitatii romane (unii dintre ei departe de a fi membri ai Micsrii Legionare), atunci cind ei insisi s-au comportat ani de-a rindul precum niste potai paduchioase si infometate, gudurindu-se penibil la picioarele celui care, folosind proprii lor termeni, a fost „neindoielnic o intruchipare a Raului”, canalia basista !!

 4. urata abordare … il defaimati pe sigurul parlamentar care tine treaza memoria luptatorilor anticomunisti… pacat !

 5. Nu va mai zbuciumati in zadar. Romanii I-AU ASASINAT PE TOTI PATRIOTII NATIONALISTI, de-a lungul istoriei. NU a scapat niciunu si nici nu va scapa, nici in viitor. Pana nu ajung in lanturi, robi la straini, romanii nu vor intelege ce e aia NATIONALIST. Nu inteleg decat LOZINCILE tesute in jurul acestei sintagme, dar esenta NATIONALISMULUI nu o inteleg. Ca si bolsevicii de acum peste 100 de ani, si bolsevicii de azi alimenteaza ura impotriva NATIONALISTILOR, iar romanii bag seama ca ii iubesc pe bolsevici.

 6. Sa cada din picioare, in sensul sa nu se mai scoale niciodata si sa fie parcati la demisol la loc de racoare.

 7. Feroiu asta, cunoscut in sect.2, ca un derbedeu incult, semianalfabet, (editat) agresiv, si pus pe capatuiala ca si „consilier” de primarie, romanii ureaza acestui (editat), daca ajunge sa demoleze statuia unui filozof si poet roman – ucis in temnitele comuniste, deci, romanii ureaza (editat) sa fie si el demolat fizic, psihic si material, in viitorul apropiat.

 8. „BLM” -varianta dimboviteana ? „Idiotul” asta util o fi tot din gaska tov. Alexandru Florian , Muraru ,etc ? Au rezolvat problemele in sect.2 si a ramas statuia lui Vucanescu ? De ce nu si a lui Eminescu ,, Ionel IC Bratianu ( pentru mortii din 1907) ,la fel a lui Carol ,etc. „Ciinele moare de drum lung si prostul de grija…..” unei statui .Oare cita scoala ( in afara de Stefan Gheorghiu) au (editat) astea ? Ei sunt demolatorii de dupa ’89 . Ca de construit … In afara de URA , nimic!

 9. Asa baieti, faceti ce stiti voi mai bine: daramati, demolati, intinati. Pana o sa va ajunga rahatu’ peste urechi. Cand va fi prea tarziu. Din pacate, pentru noi toti. Ca de voi mi se rupe.

 10. Cum a ramas cu „votul”? Il darima „blm”-istii dimboviteni sau nu ? Da citi sunt oare bucuresteni neaosi di cosiliul sect.2 ?Nu cumva sunt din aia aciuati de o generatie si s-au imbatat cu apa Dimbovitei ?Si studii pe la „Spiru”( imi cer iertare marelui reformator al invatamintului romanesc), Ovidius ( IFR) sau de West ?

 11. „Ion Spânu face o confuzie regretabilă: Mircea Vulcănescu nu a fost legionar. Dl Spanu nu e la prima confuzie de acest gen. Dansul nu este familiar nici cu Biserica, nici cu dreapta romaneasca. Nu e niciun dualism în privința dl Lavric. El însuși a recunoscut că a avut alte opinii în tinerețe, după care, o serie de întâlniri cu foști deținuți politici l-au schimbat iremediabil.
  Contribuția dl Lavric, în Parlament, la memoria eroilor români este inestimabilă. Cine nu înțelege asta e fie dobitoc, fie ticălos.” (ieri, Mihai Șomănescu, r3media, comentariu)

 12. Se pare ca numai 7 (sapte) consilieri au votat pentru darimare , restul nu. Biclis -tradatorule vino sa-ti vezi progeniturile….Iar cele muhaiele de penelepre si alexandru florian ar trebui sa le aplicam legea talionului .Sau lapidare ca in cazul stramosului lor -Biclis….cenzura=frica de adevar

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.