MiG-urile româneşti, „inamicii” F-16 într-un exerciţiu din Bulgaria

Presa bulgară speculează ca aviaţia americană se antreneaza împreună cu forţele din România şi Bulgaria, potenţiali cumpărători de F-16 la mâna a doua, pentru un posibil atac in Siria. MiG-urile 21 româneşti joacă rolul inamicilor Occidentului în cadrul celui mai mare exerciţiu aviatic din Bulgaria

În perioada 18 aprilie-11 mai, în Bulgaria se desfăşoară exerciţiul aviatic Thracian Star, cel mai mare de acest tip la care a participat aviaţia militară bulgară. La exerciţiu iau parte 32 de aparte F-16 de la baza militară americana de la Aviano, precum şi aparate MiG-21 ale Forţelor Aeriene din România şi Bulgaria, MiG-29 şi Suhoi 25 ale forţelor bulgare. Din cauza numărului mare de avioane americane, presa bulgară a scris că întreaga bază de la Aviano s-a mutat pentru o lună lângă Plovdiv.

Informaţia participării aviaţiei române a fost oferită de publicaţia 24 de Ore. Presa bulgară relatează că exerciţiul va cuprinde lovituri ale avioanelor F-16 americane asupra zonei de instrucţie de la Koren, în timp ce avioanele Bulgariei vor încerca să protejeze forţele SUA de loviturile inamicilor, al căror rol va fi jucat de piloţii români.

Joi, un avion MiG-29 al forţelor bulgare s-a prăbuşit în timpul exerciţiului. Piloţii s-au catapultat la timp.

Obiectivul oficial al exerciţiului este sporirea interoperabilităţii forţelor din cele trei ţări NATO.

În timp ce in Bulgaria se desfăşoară acest exerciţiu, pe 22 aprilie aviaţia rusă a început să survoleze spaţiul aerian al României şi Ungariei, în baza tratatului Cer Deschis.
Exerciţiul Thracian Star poate urmări nu numai îmbunătăţirea interoperabilităţii, ci şi familiarizarea piloţilor americani de F-16 cu aparatele de producţie sovietică MiG-21, MiG-29 şi Su-25, cu care SUA şi aliaţii s-ar putea confrunta în ţările baltice, în Caucazul de Sud sau regiunea Mării Negre. Baza de la Graf Ignatievo poate fi fosită în operaţiuni în Georgia sau Siria.
Există şi precedente, pentru că F-16 staţionate la Aviano au participat la războiul din Bosnia, în 1994-1995, la campania de bombardare a Iugoslaviei, în 1999, sau la misiuni in Irak.

Exerciţiul Thracian Star vine după vizita din februarie a secretarului de Stat Hillary Clinton la Sofia, urmată de vizite ale generalului american Mark Schissler, responsabilul pentru planificare al US European Command de la Stuttgart. Tot atunci a sosit la Sofia asistentul secretarului de Stat, James Townsend. Publicaţia bulgară Standart News scria în acest context că “aceasta vizită extraordinară a alimentat zvonurile despre o viitoare operaţiune în Orientul Mijlociu şi despre formarea unei coaliţii de tipul celei împotriva Irakului, în 2003”.

Aviaţia siriană este dotată cu avioane MiG, Suhoi, Antonov şi Iliuşin.

Pe 23 februarie, cinci bombardiere strategice ale aviaţiei Federaţiei Ruse au alertat forţele aeriene din Turcia şi Bulgaria, după ce au zburat la limita spaţiului aerian al celor două ţări, zburând deasupra Mării Negre. Poate fi vorba despre un test al capabilităţilor de poliţie aeriană şi al voinţei statelor din flancul sudic al NATO, având în vedere că în România şi Bulgaria se află baze militare americane, fapt criticat în mod constant de Moscova.

Niciun avion bulgăresc nu s-a ridicat atunci de la sol. Presa bulgară scria că bombardierele Tu-22 au provocat alertă şi în Turcia, informaţii neoficiale arătând că aviaţia turca a ridicat două avioane F-16 pentru a escorta bombardierele ruseşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.