Migranți prinși la granița cu Serbia

Potrivit Poliției de Frontieră, 28 de migranți au fost opriți la frontiera de sud-vest a ţării, o călăuză sârbă fiind reținută.

O echipă comună, formată din polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Lunga și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș, a depistat în noaptea de joi spre vineri 28 de migranți — 27 de origine siriană și un irakian, ce intenționau să intre ilegal în România, pe jos, din Serbia, se arată într-un comunicat al IGPR.

„Imediat s-a declanșat o acțiune tactică specifică polițienească împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș, fiind depistate, în apropierea graniței cu Serbia, între localitățile de frontiera Comloșu Mic și Comloșu Mare, județul Timiș, mai multe persoane de origine afro-asiatică ce nu își justificau prezența în zonă”, precizează IGPF.

Persoanele respective au fost preluate și transportate la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Lunga, în vederea cercetărilor.

Polițiștii de frontieră au observat, câteva ore mai târziu, un bărbat care se îndrepta spre frontiera cu Serbia, pe același traseu urmat de grupul de migranți. El a fost somat, însă bărbatul nu s-a oprit, încercând să fugă spre teritoriul statului vecin.

„În conformitate cu prevederile legale în vigoare, polițiștii de frontieră au executat un foc de avertisment în plan vertical, moment în care persoana în cauză s-a supus somațiilor, fiind reținută și condusă la sediul sectorului pentru cercetări”, informează IGPF.

Din primele verificări s-a stabilit că grupul este format din 28 de persoane, 26 adulți cu vârste cuprinse între 18 și 40 ani și doi copii, cu vârste cuprinse între 10 luni și 3 ani. Potrivit IGPF, din primele declarații și din documentele descoperite asupra adulților, a rezultat că 27 dintre aceștia sunt cetățeni sirieni și un irakian.

De asemenea, s-a stabilit că bărbatul reținut câteva ore mai târziu este cetățean sârb, acesta fiind cercetat pentru a se stabili dacă este implicat în călăuzirea grupului de migranți.

Totodată, au fost contactate autoritățile de frontieră sârbe în vederea cercetării în comun a evenimentului și punerii în aplicare a acordului de readmisie. Dispozitivul de supraveghere a frontierei a fost întărit, conform planului comun de acțiune pe linia prevenirii și combaterii migrației ilegale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.