Mihai Chirica – „prefabricatul” lui Simirad și Nichita

Vicepreședintele PSD Mihai Chirica a ajuns în mai puțin de două luni pe buzele tuturor celor care vorbesc despre partidul de guvernământ. Numărul acestora crește spectaculos, pe fondul protestelor străzii, la fel și notorietatea pesedistului ieșean. Mihai Chirica se chinuie să își alcătuiască imaginea de lider național reformator al PSD, ascunzându-și, de fapt, deciziile fără rezonanță de la nivelul primăriei capitalei Moldovei. În plus, integritatea actualului primar din Iași este adesea contestată, din cauza poziționării politice din trecut. Nici cele două divorțuri cu cântec nu-l onorează prea mult și nici dosarele de la DNA. Fără sprijinul concret al celorlalți lideri din Moldova, toate ieșirile vicelui PSD conving pe zi ce trece că fac parte doar dintr-un joc politic calculat de imagine. Rămas fără bani de la buget, declarațiile sale din ultima vreme par a fi făcute mai mult din oportunism personal decât din bun-simț politic.

Mihai Chirica a fost adus în Primăria Iașiului sub aripa fostului edil Constantin Simirad, în 2002. Zece ani mai târziu, când în sfârșit Chirica a devenit membru PSD, Gheorghe Nichita l-a luat aproape de el, numindu-l viceprimar. Din 2015, când Nichita a căzut definitiv în dizgrația partidului, Mihai Chirica și-a făcut un adevărat scop din a-l desființa constant pe cel care i-a întins o mână și l-a ajutat să ajungă în prima ligă a politicii. S-a folosit inclusiv de experiența celor peste 15 ani în care s-a ocupat de investiții în mod direct, coordonând departamentul care gestiona și implementa proiectele de infrastructură în Iași. Ajungând unul dintre cei mai buni cunoscători ai orașului și ai problemelor legate de dezvoltare, urbanism și infrastructură, Mihai Chirica n-a mișcat un deget ca să elimine „veșnicele șantiere“, lucru care i-a scăzut mult din popularitate fostului primar Gheorghe Nichita. Lovitura de grație i-a aplicat-o mentorului său politic și antecesorului său la primărie, în momentul în care Nichita a fost suspendat din partid. Chirica a preluat, grație sprijinului filierei Ponta din PSD și cu girul lui Dragnea, controlul PSD Iași la nivel județean și municipal. Tot atunci a obținut, prin aceeași mișcare de forță, interimatul la primărie. Actualul vice al PSD a intrat în istoria democrației românești pentru că, în ședința Consiliului Local în care s-au desfășurat alegerile, pe buletinele de vot figura un singur nume, respectiv Mihai Chirica. De asemenea, primul său gest ca primar a fost aducerea lui Constantin Simirad în funcția de consilier personal, într-un moment în care Simirad nu mai avea niciun cuvânt de spus în politică.

Implicat în două dosare făcute de DNA

Fără a avea alura de baron local a lui Nichita, totuși numele lui Mihai Chirica apare în două dosare ale DNA. Vicele PSD este cercetat de procurori încă din 2013 cu privire la achiziția unor automobile Skoda de către Primăria Iași pentru Poliția Locală. Aceste mașini erau folosite, de fapt, de o parte din personalul autorității locale. Ba, mai mult, una dintre ele, chiar de către fostul viceprimar de la acea vreme, nimeni altul decât Chirica. Procurorii cercetează posibilitatea ca licitația să fi fost trucată și îl suspectează pe Mihai Chirica de abuz în serviciu. Și asta, pentru că din calitatea sa de viceprimar coordona atât Direcția Tehnică, care a realizat achiziția, cât și Poliția Locală, beneficiarii investiției. În cazul celui de-al doilea dosar, cercetarea se desfășoară momentan doar „in rem“, asupra faptei. DNA a solicitat Primăriei Iași încă din 2014 documente care să ateste implementarea a șase proiecte de infrastructură, cu suma totală 370 de milioane de lei. Managerul de proiect al unuia dintre cele șase dosare este Mihai Chirica.

Ațâță puciul din PSD alături de Ponta

Mihai Chirica a fost făcut de Liviu Dragnea vicepreşedinte PSD la nivel naţional într-o perioadă când era doar primar interimar al Iaşiului. Apoi, tot Dragnea i-a girat candidatura pentru Primăria Iaşiului la alegerile de anul trecut din 5 iunie. După ce a câştigat primăria, Liviu Dragnea l-a făcut şi preşedinte interimar al PSD Iaşi. Cu toate acestea, Chirica nu s-a dat înapoi și a jucat tare, la două capete. Primarul Iașului s-a ținut constant aproape și de facțiunea din PSD, care i-a rămas mereu credincioasă lui Victor Ponta și care acum își arată colții la Liviu Dragnea. Candidatura lui Nicu Bănicioiu pe listele Iașiului pentru Camera Deputaților este una din dovezile clare ale limbajului dublu al prietenului său, Mihai Chirica. Legătura cu gruparea Ponta este certificată și de ieșirile publice repetate și orientate împotriva lui Dragnea și a nucleului său de putere. Din disidența din PSD mai fac parte, pe lângă Chirica, Ponta, Bănicioiu, foști miniștri, dar și ceilalți lideri din Moldova și Transilvania, care nu doar că nu au miniștri în Cabinetul Grindeanu, dar nici nu s-au ales cu prea mulți bani de la buget. Gruparea din jurul lui Ponta se laudă că se bucură, în total, de sprijinul a 14 parlamentari PSD, dar și de girul baronului de Vrancea, Marian Oprișan.

Ce spune Dragnea acum despre Chirica

Liviu Dragnea a declarat, marţi, referindu-se la primarul Iașiului, că partidul a avut tot timpul în istoria lui „Chirici”, anunțând totodată că formațiunea sa se va exprima în zilele următoare pe această temă.

„PSD a avut tot timpul în istoria lui Chirici, a avut în permanenţă. Partidul se va exprima în următoarele zile faţă de aceste voci, care de fapt este una singură. Sigur, este o voce foarte importantă, tot aceeaşi voce l-a susţinut pe preşedintele Iohannis în zilele în care, cu toată susţinerea coaliţiei care câştigase alegerile, a refuzat-o pe Sevil Shaidehh. Dar astea toate le discutăm în partid”, a spus Dragnea marți, la ieşirea din sala de la instanţa supremă unde s-a judecat un nou termen în procesul său.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.