Mihail Hodorkovski riscă 14 ani de închisoare

Fostul preşedinte al grupului petrolier Iukos, Mihail Hodorkovski, şi asociatul său, Platon Lebedev, au fost declaraţi vinovaţi luni, în al doilea proces, relatează RIA Novosti.
Cei doi – care au stat deja şapte ani în închisoare pentru evaziune fiscală – sunt acuzaţi acum de deturnarea a 218 tone de petrol de la compania Iukos şi de spălarea a 97,5 milioane de dolari.
Avocaţii celor doi au spus că un al treilea set de acuzaţii ar putea fi lansat împotriva fostului patron Iukos, în viitorul apropiat. Întrebat recent despre fostul şef Iukos, premierul Vladimir Putin a spus: „Cred că un hoţ ar trebui să fie în închisoare”, folosind astfel o replică dintr-un film sovietic.
Şi primul, şi al doilea proces sunt considerate ca fiind orchestrate de Kremlin, din cauza ambiţiilor politice ale lui Hodorkovski.

Dosarul Iukos este considerat de mulţi analişti ca fiind orchestrat de puterea rusă pentru a opri ascensiunea unui om de afaceri prea independent care finanţa opoziţia şi nu ezita să îl contrazică chiar pe fostul preşedinte Vladimir Putin, în prezent prim-ministru.
Putin, ca şi actualul şef al statului Dmitri Medvedv, apreciat ca fiind mai liberal, a lăsat să se înţeleagă că ar putea candida la alegerile prezidenţiale din 2012.
Parchetul a solicitat 14 ani de închisoare pentru fostul patron al gigantului Iukos, acuzat de deturnarea a 218 tone de petrol de la compania Iukos şi de spălarea a 97,5 milioane de dolari. Între 200 şi 300 de persoane, dintre care numeroşi jurnalişti, se aflau luni dimineaţa în faţa tribunalului moscovit Hamovniki. În clădire a reuşit să intre, însă, numai un grup restrâns.
„Libertate prizonierilor politici!”, „Rusia fără Putin!”, strigau impatizanţii, referindu-se la premierul rus, Vladimir Putin.
Mihail Hodorkovski a fost arestat în 25 octombrie 2003, pe aeroportul Novosibirsk. Atunci, el şi principalul său asociat, Platon Lebedev, au fost condamnaţi la 8 ani de închisoare pentru escrocherie şi evaziune fiscală şi încarceraţi. În 2011, cei doi ar fi trebuit eliberaţi.

Mihail Hodorkovski a anunţat că intră în greva foamei în martie pentru că i s-a prelungit ilegal detenţia preventivă. Potrivit unor surse americane, Barack Obama şi Hillary Clinton au insistat pentru eliberarea magnatului rus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.