„Mihail Neamţu – o clonă a lui Corneliu Zelea Codreanu, corcit cu Păunescu”

Agitatul Mihail Neamţu, preşedintele partidului „Noua dreaptă”, care a spus deseori că îl apreciază pe Traian Băsescu în mod deosebit, începe să fie identificat din ce în ce mai mult cu un legionar întîrziat. În ultimul număr al cunoscutei reviste „Observatorul cultural”, scriitorul Liviu Ornea se întreabă răspicat: „Cei pro-Băsescu vor vota cu acel Mihai Neamţu care pare o clonă a căpitanului Codreanu corcit cu Păunescu?”

Liviu Ornea îşi trimite cititorii la o adresă de pe Internet, http://www.youtube.com/watch?v=EZOESEU2aHo, unde apare într-un adevărat delir Mihail Neamţu, şi adaugă: „E înspăimîntător. Cum îl suportă atîţia intelectuali onorabili din jurul lui? Chiar nu există în ţara asta şi politicieni cuminţi şi decenţi?”

În mod sigur, întrebarea lui Liviu Ornea este adrestă lui Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, cei care l-au cultivat şi propulsat şi alături de care apar deseori la TV. Mai mult, ediţia „In Honorem”, dedicată lui Andrei Pleşu, este îngrijită chiar de către Mihail Neamţu!
Dar Liviu Ornea nu este singurul care-l vede pe Mihail Neamţu ca pe un legionar. Recent, într-o emisiune televizată, Dumitru Pelican, de la Partidul Conservator, i-a spus în faţă lui Neamţu că „are apucături de legionar”! Reacţia acestuia a fost stupefiantă: „Vă rog să prezentaţi o singură declaraţie a mea sau un text care să confirme această acuzaţie”.

La cererea împricinatului, prezentăm mai jos dovada solicitată:
„Să ne mai întrebăm atunci de ce aceşti numeroşi «intelectuali», mulţi dintre ei gazetari, istorici sau analişti politici […], nu pot înţelege Legiunea şi pe Căpitanul ei? Nu pot înţelege de ce Garda de Fier a fost înainte de toate o mişcare spirituală, o şcoală de refacere a sufletului românesc, în care, după cum spunea Codreanu (ascultând povaţa lui Hristos, Marcu 11, 23), «intră cel ce crede nelimitat» şi rămâne afară «cel ce are îndoieli»” (Mihail Neamţu – „Este tânăra generaţie… o generaţie pierdută?” în revista „Puncte cardinale”, anul IV, noiembrie 1994, nr. 11/47, p. 14).

Comentînd acest text, scriitorul Iulian Capsali scria pe blogul său încă din 2008: „Sunt oameni care simt perfect vremurile, adulmecă stârvul societăţii şi muşcă acolo unde trebuie să muşte. În timp ce zeama i se scurge pe la colţurile gurii, un astfel de om trage cu coada ochiului la stăpân, cu rânjet satisfăcut, dar nu pe deplin. Are o frică atavică şi este tensionat: oare ar fi putut dăuna mai mult şi nu a făcut-o? De cele mai multe ori stăpânii nici măcar nu-l observă, ceea ce-i trezeşte nedumeriri pline de frustrare. Poltronul simte permanent nevoia de ocrotire… Ochii lui mari au ceva din jubilaţia precară a ochilor unei plătici care crede că a prins o larvă de mal, cînd, de fapt, se opinteşte cu mustăţile unui somn care se odihnea pe lângă ţărm”.
Întrucît în ultima vreme Mihail Neamţu este mereu alături de Traian Băsescu, ar fi interesant să aflăm care este opinia cancelariilor occidentale în legătură cu această încuscrire dintre preşedintele suspendat (pe care-l susţin făţiş) şi tînărul legionar Mihail Neamţu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.