Mii de oameni, din nou în stradă: „România, salvează-te!”, „Jos Băsescu!”, „Noi te plătim, noi te ciuruim!” (Video)

Pentru a șasea zi consecutiv, mii de oameni au ieșit din nou în stradă în 20 de județe ale țării pentru a protesta împotriva regimului Băsescu-Boc. Protestul de la Universitate a început cu câteva zeci de persoane și a adunat, în numai două ore, sute de oameni. La ora 19.00, la nivel național, mii de oameni protestau în 20 de județe.

Protestatarii de la Universitate afișează pancarte pe care se poate citi  „Demisia!”, „Noi te plătim, noi te ciuruim!”, „Nu vă mai vrem!” „Băsescu nici nu știi cât de Boc încep să fii”, „Jos Guvernul!” și spun că nu vor renunța la doleanțele lor, respectiv demisia lui Traian Băsescu și a Guvernului Boc. Protestatarii scandează „Hoții!”, „Demisia!”, „Jos Băsescu!”.

Este a șasea zi de proteste în România. Mii de oameni au ieșit în stradă în ultimele zile atât în București, cât și în alte orașe ale țării pentru a cere demisia lui Traian Băsescu și a Guvernului.

Oficial, potrivit Jandarmeriei, la nivel naţional, marţi, au protestat 9.700 de oameni, măsurile de ordine publică fiind asigurate de peste 3.700 de jandarmi.

Neoficial, numărul protestatarilor a fost mult mai mare.

UPDATE ora 17.25 O mie de studenți, așteptați la Universitate 

Preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR) Ioan Poenaru a declarat pentru Agerpres că aproximativ 1.000 de studenţi se vor alătura, miercuri seară, protestatarilor din Piaţa Universităţii.

Studenții au participat și zilele trecute la protestul de la Universitate.

PROTESTE ÎN 20 DE JUDEȚE ALE ȚĂRII

Miercuri au loc manifestații şi în alte orașe ale țării.

La Timișoara, zeci de persoane, revoluţionari şi sindicalişti, au protestat, miercuri, în Piaţa Victoriei din Timişoara, aceasta fiind a şasea zi de manifestaţii la adresa lui Traian Băsescu şi a lui Emil Boc.

Protestatarii au purtat steaguri tricolore şi pancarte pe care scria „România salvează-te”, „Jos Guvernul mafiot”, „Jos Băsescu” şi scandează „Jos Boc”, „Demisia” şi „Jos Băsescu”. Mitingul a fost autorizat până la ora 17.00.

La Deva, peste 100 de oameni participă miercuri după-amiază la un protest care se desfasoara in Piata Victoriei. Ei au steaguri şi pancarte pe care scrie „Jos Băsescu” şi scandează „Hoţii” şi „Demisia”.

UPDATE ora 18.00 Târgu Jiu: „Băsescu nu uita, România, nu e a ta!”

Câteva zeci de gorjeni s-au strâns, miercuri după-amiaza, în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu, pentru a protesta împotriva Guvernului şi a lui Traian Băsescu.

Mulţi dintre protestatari au ajuns în Piaţa Prefecturii din municipiul Târgu-Jiu abia după ora 16,30, după ce au terminat programul de la serviciu. „Jos trădătorii! Jos Băsescu! Băsescu lângă Ceauşescu! Băsescu nu uita, România, nu e a ta! Demisia, demisia Guvernului mincinos! Băsescu şi clica lui să se ducă dracului!”, au fost doar câteva dintre lozincile manifestanţilor.

Protestatarii gorjeni au adus la manifestare şi o cruce mare de lemn şi au spus că până acum au dus ei crucea: „Până acum am dus noi crucea bătăii de joc, acum să o ducă ei, Guvernul! Moarte Guvernului! Asta semnifică crucea noastră”, a spus unul dintre manifestanţi. Oamenii flutură tricolorul, fluieră şi au pancarte cu mesaje către reprezentanţii Guvernului Boc.

UPDATE ora 18.13 Peste 500 de arădeni în stradă

Peste 500 de arădeni participă, miercuri, la un miting autorizat care are loc în faţa Palatului Administrativ din Piaţa Revoluţiei, cerând alegeri anticipate

„Solicităm demisia preşedintelui Traian Băsescu, a Guvernului şi numirea unui guvern de tehnocraţi pentru organizarea de alegeri anticipate”, a declarat preşedintele Asociaţiei Mişcarea Arădeană, Claudiu Cristea.

Manifestanţii au bannere şi pancarte cu sloganuri antiprezidenţiale, pe unul dintre bannere fiind scris: „Să te duci, Băsescu, ca şi Ceauşescu”. Ei au ecusoane pe care scrie „Participant ciumpalac”, iar un bărbat agită un os mare de animal afirmând că este ciolanul pe care îl oferă guvernanților.

UPDATE ora 19.11 Botiș, bruscat de protestatari în fața sediului PDL 

Circa 200 de persoane s-au adunat, miercuri seară, în faţa Prefecturii Bistriţa-Năsăud, iar după circa o jumătate de oră în care au scandat lozinci precum „Nelu Botiş şi Olteanu ne-au făcut de râs Ardealu'”, „Nu contează câţi suntem, pe Băsescu jos îl dăm”, „Jos Băsescu” şi au dat foc unor pancarte pe care erau caricaturile reprezentanţilor PDL Ioan Botiş şi Ioan Oltean, au plecat în marş spre cabinetul parlamentar al deputatului Ioan Botiş, informează Mediafax.

Cum acesta era închis, manifestanţii au strigat „Ieşi afară, javră ordinară”, după care s-au îndreptat spre sediul PDL.

În faţa sediului, se afla Ioan Botiş care a încercat să îi invite în clădire pe câţiva protestatari pentru a discuta despre nemulţumirile lor.
În acel moment, mai mulţi manifestanţi s-au îmbulzit în jurul lui şi l-au bruscat, astfel că jandarmii l-au scos dintre oameni şi l-au dus în sediul partidului.
După aproximativ cinci minute, Botiş s-a întors printre manifestanţi şi i-a chemat pe cinci dintre ei în sediul partidului, să discute.

UPDATE 19.54 Protestatarii din Cluj, printre care sunt și medici, îndeamnă la grevă generală

Peste 300 de persoane, între care mai mulţi medici, participă, miercuri seară, la un protest în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Protestatarii îndeamnă la grevă generală.

Oamenii s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în jurul orei 18.00, având pancarte cu mesaje precum „Băsescu, nu uita, ţara asta nu-i a ta”, „Boc, ai devenit mafiot, cu Guvernul tău cu tot” și scandează „Jos Băsescu”, „Demisia”, „Grevă generală”, „Băsescu, te aşteaptă Ceauşescu”. 

UPDATE ora 20.05 Demonstrații și la Sibiu, Giurgiu, Călărași și Craiova

Peste 500 de persoane protestează, miercuri seară, în cea de-a şasea zi consecutiv, în Piaţa Mare din Sibiu, scandând lozinci împotriva Guvernului şi a lui Traian Băsescu, manifestanţii având un sicriu mic în care este aşezată o fotografie cu şeful statului.

Demonstranţii au pancarte cu mesaje împotriva puterii, dar şi steaguri tricolore şi fluiere şi înconjoară piaţa centrală din oraş.

Proteste au loc şi la Giurgiu şi Călăraşi. Oamenii spun că nu mai pot suporta situaţia

Astfel, peste 150 de persoane au protestat, miercuri, în faţa Teatrului „Tudor Vianu” din Giurgiu, scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale, o acţiune similară având loc şi la Călăraşi, unde oamenii au spus că nu mai pot suporta situaţia în care se află.

Protestatarii au purtat pancarte pe care scria: „Băsescu pleacă”, „Demisia”, „Ruşine”, „Băsescu nu uita, România nu e ta” şi au scandat „Jos Băsescu”, „Jos Guvernul”, „Anticipate! Anticipate!”, „Nu staţi în balcoane că muriţi de foame”. La începutul acţiunii de protest, mai mulţi pensionari aflaţi în mulţime s-au luat la ceartă cu un jandarm care a vrut să împiedice mai mulţi tineri să protesteze, însă incidentul nu a degenerat.

La Craiova, aproximativ 500 de persoane, majoritatea studenţi şi membri ai galeriei echipei de fotbal Universitatea Craiova, protestează, miercuri seară, în centrul municipiului, manifestanţii susţinând că după încheierea acţiunii o parte dintre ei vor pleca spre Bucureşti.

UPDATE ora 20.16 Protest la Târgu Mureş: „Români, maghiari, noi suntem unitari”

La Târgu Mureş, aproximativ 200 de persoane s-au adunat, miercuri seară, în centrul oraşului, cu bannere şi pancarte pe care scrie „Târgu Mureş – solidar cu România”, „Aici sunt -8 grade Celsius, în faţa televizorului câte sunt?”, „Jos Securitatea”, „Guvernelor trebuie să le fie frică de cetăţeni, nu invers”, „Noi poporul, Nu Eu, preşedintele”, „Trădarea de ţară în aur se măsoară – Salvaţi Roşia Montană”, dar şi „RMDSZ, Vege, Halott” (în traducerea protestatarei respective – „UDMR, gata, moartă”).

Oamenii au strigat „Libertate”, „Demisia”, „Hoţii”, „La puşcărie”, „Jos dictatorul”, „Români, maghiari, noi suntem unitari”, dar şi „Jos PDL”, „Jos UDMR” şi „Jos UNPR”, un manifestant referindu-se, în discursul ţinut în faţa mulţimii, la membrii acestei formaţiuni ca la „traseiştii care se află alături de Băsescu la guvernare”.

O femeie care purta pancarta referitoare la UDMR a spus că a votat Uniunea, dar acum le cere liderilor politici să iasă de la guvernare. „Acum UDMR să arate că ţine cu minoritatea maghiară. Marko, Frunda, Borbely, Verestoy, ascultaţi mesajul ungurilor: ieşiţi de la guvernare”, a spus acesta.

UPDATE ora 20.31 Peste 1.000 de oameni în stradă la Focşani

Peste o mie de persoane au protestat, miercuri seară, în Piaţa Unirii din Focşani, oamenii venind cu vuvuzele, fluiere şi trompete şi aducând, ca şi în zilele precedente, mai multe sicrie şi coroane cu pozele lui Traian Băsescu şi ale lui Emil Boc.

Demonstranții au scandat lozinci precum: „Jos Băsescu”, „Jos Guvernul Boc”, „Jos dictatorul”, „Alegeri anticipate, nu alegeri comasate”, „Să plece din ţară”.

De asemenea, ei au purtat pancarte se putea citi: „Moarte dictatorului Băsescu”, „Ieşi afară javră ordinară”, „Demisia”, „Jos Guvernul Boc”, „Sănătate pentru toţi, nu pentru hoţi”, „În stradă, România!”, „Vrem alegeri anticipate!”.
Şi de această dată protestatarii au adus mai multe cruci pe care scria „Guvernul Băsescu” şi o coroană pe care se aflau pozele lui Traian Băsescu, ale lui Emil Boc şi ale Elenei Udrea.

Proteste au loc miercuri și la Alba Iulia și Constanța, dar și în alte orașe.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.