Mii de români, lăsați de guvernanți și fără ajutoarele sociale

Sărăciți deja de criză, dar și de măsurile pompieristice ale Guvernului, mii de români s-au trezit în situația de a pierde și bruma de venit pe care o mai aveau.

Ministerul Muncii anunță că peste 73.000 de beneficiari de ajutoare sociale nu mai primesc, din februarie, alocaţia de susţinere a familiei, venitul minim garantat sau indemnizaţia pentru creşterea copilului, din cauză că nu şi-au plătit impozitele şi taxele locale. 

Potrivit datelor centralizate de minister, în total sunt înregistraţi 715.536 de beneficiari ai alocaţiei de susţinere a familiei, venitului minim garantat sau indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Dintre aceştia, 10,21 la sută au restanţe la plata impozitelor şi taxelor locale și ca tare nu mai primesc ajutoare sociale. Judeţele cu cei mai mulţi restanţieri sunt Mureş (23,4 la sută), Dolj (17,12 la sută), Bacău (16,9 la sută), Sălaj (16,43 la sută) şi Giurgiu (16,18 la sută). În Capitală, 7,92 la sută dintre cei care primeau ajutoare sociale nu şi-ai plătit impozitele, în cazul acestora plata prestaţiilor sociale urmând să fie suspendată.

Potrivit ministerului, alocaţia de susţinere a familiei a fost suspendată în cazul a 11,65 la sută dintre cei 347.469 de beneficiari, adică 40.463 de restanţieri.

Venitul minim garantat nu se va mai acorda în 10,84 la sută dintre cele 190.490 de cazuri înregistrate, adică 20.654 de restanţieri.

Indemnizaţia de creştere a copilului se suspendă pentru 6,71 la sută dintre cei 177.577 de beneficiari, adică 11.921 de rstanţieri.

Astfel, din februarie vor fi suspendate ajutoarele sociale pentru 73.038 de beneficiari care au restanţe la plata impozitelor şi taxelor locale.

Toţi primarii au fost obligaţi să transmită, până în 31 ianuarie, Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială situaţia beneficiarilor de ajutoare sociale – venit minim garantat, alocaţia de susţinere a familiei şi indemnizaţia de creştere a copilului – care nu şi-au plătit impozitele locale.

Toţi cei care au restanţe la plata impozitelor locale ies din plată începând din 1 februarie, reprezentanţii ANPIS urmând să îi înştiinţeze despre suspendarea plăţii.

Aceştia sunt repuşi în drepturi doar în momentul în care fac dovada plăţii taxelor, a decis Ministerul Muncii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.