Miliardarii de la Roşia Montană, înfrângere grea în instanţă

Miliardarii Beny Steinmetz (Israel), Seth Klarman (SUA) şi John Paulson (SUA), proprietarii Roşia Montană Gold Corporation, compania cu interese miniere la Roşia Montană, au suferit o înfrângere în instanţa românească şi îşi văd foarte îndepărtate planurile de dezvoltare minieră în regiune. Astfel, în data de 26 noiembrie, Tribunalul Cluj, a anulat Planul Urbanistic General al localităţii Roşia Montană şi Planul Urbanistic Zonal de care beneficia RMGC.

Aceste planuri, vechi de 13 ani, prevedeau că în zonă se vor contrui doar mine. Instanţa a admis cererea de chemare în judecată formulată de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Asociaţia Aurarilor Alburnus Maior Roşia Montană şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul împotriva Consiliului Local Roșia Montantă și Roșia Montană Gold Corporation SA. De asemenea, ca intervenient de partea RMGC a fost Sindicatul Viitorul Mineritului. „Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţi. Anulează Hotărârea Consiliului local al comunei Roşia Montană nr. 45/19.07.2002 privind aprobarea Planului Urbanistic General modificat pentru Comuna Roşia Montană şi Hotărârea Consiliului local nr. 46/19.07.2002 privind aprobarea Planului de Urbanism Zonal pentru zona de dezvoltare industrială Roşia Montană Gold Corporation S.A. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenient în favoarea pârâtului C.l. R. M. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Cluj, Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale”, se arată în decizia Tribunalului Cluj, Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale.

„Sentința de ieri este un foarte mare succes. Am anulat planul urbanistic după ce avizul de mediu e anulat, certificatul de urbanism e suspendat irevocabil, au mai făcut excepţii la legea monumentelor care au fost respinse. De zece ani nu putea nimeni construi în zona decât mine. Dacă se câștigă irevocabil, oamenii o să poată face pensiuni şi s-ar da drumul la turism”, a declarat avocatul reclamanţilor Liviu Marius Harosa, citat www.clujust.ro.

Miliardarii Steinmetz, Klarman şi Paulson speră însă să câştige la (SUA) la Tribunalul de arbitraj Centrul Internaţional al Băncii Mondiale pentru Rezolvarea Disputelor legate de Investiţii (ICSID). Guvernul Romaniei este acuzat că a încălcat prevederile tratatului de investiţii cu Canada. Gabriel Resources, proprietarul RMGC, susţine că autorităţile din ţara noastră „au blocat şi împiedicat
implementarea proiectului, fără un proces echitabil şi fără a oferi despăgubiri, Gabriel Resources fiind privată efectiv, în totalitate, de investiţiile pe care le-a făcut”.

Gabriel Resorces cere compensaţii de 4 miliarde de dolari.

Anul trecut, Gabriel Resources a finalizat un plasament privat de acţiuni prin care a atras 35 milioane de dolari canadieni de la mai mulţi acţionari, care vor avea dreptul inclusiv la o parte din despăgubirile pe care le-ar putea obţine compania de la România.

Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană.

În luna iunie 2014, Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană. O lună mai târziu, premierul de atunci, Victor Ponta, a declarat proiectul Roşia Montană este blocat până când nu există o susţinere politică clară. În primele sale luni de mandat, preşedintele Klaus Iohannis a spus că poziţia sa privind proiectul Roşia Montană nu s-a schimbat şi că acest subiect nu a fost bine abordat, precizând că îi invită pe cei implicaţi, firma care doreşte să investească şi Guvernul, să reia discuţiile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.