Miliardarii ruşi cumpără casele americanilor

Pentru că este tot mai ieftin şi face bine la statutul social, ruşii se înghesuie să cumpere proprietăţi de sute de milioane de dolari din SUA. Într-un an, străinii au lăsat pe piaţa americană 82 de miliarde de dolari.

Deprecierea dolarului în raport cu monedele statelor emergente şi prăbuşirea pieţei imobiliare din Statele Unite ale Americii îi încurajează pe miliardarii din ţările în dezvoltare să cumpere masiv proprietăţi impresionante, de zeci de milioane de dolari. Casele de mii de metri pătraţi construiţi sunt considerate de bogătaşi trofee ieftine, care nu trebuie să lipsească din lista de achiziţii. Cei mai mulţi cumpărători provin din Rusia, Brazilia, China şi India.

Statisticile Asociaţiei Naţionale a Agenţilor Imobiliari din Statele Unite ale Americii, citate de BusinessWeek, indică o creştere cu 24% a investiţiilor făcute de străini pe piaţa imobiliară din SUA în perioada martie 2010-martie 2011, comparativ cu perioada similară a anilor anteriori. În cifre exacte, este vorba de aproximativ 82 de miliarde de dolari.

Cea importantă investiţie a unui străin pe piaţa imobiliară de lux din SUA aparţine proprietarului Russian Standard Bank şi Russian Standard Vodka, Roustam Tariko. Acesta a achiziţionat în luna aprilie a acestui an o proprietate din Star Island, Miami Beach pe care a dat 25,5 milioane de dolari. Este cel mai mare preţ plătit pentru o proprietate din oraş, din 2006 încoace.

Vecinul său este tot un rus: Vladislav Doronin, preşedintele Capital Group, o companie de real estate. Acesta a cumpărat în urmă cu 2 ani proprietatea deţinută iniţial de Shaquille O’Neal, pentru 16 milioane de dolari.

Cea mai mare sumă plătită anul acesta de o familie de străini în SUA este însă cu mult mai mare comparativ cu investiţiile menţionate anterior. Yuri Milner, fondatorul DST Global, companie cu investiţii în Facebook, Twitter sau Groupon, a oferit 100 de milioane de dolari pentru o vilă de 25.500 de metri pătraţi , în Los Altos Hills, California. „În sudul Californiei, aproximativ 75% din persoanele care caută să achiziţioneze o proprietate luxoasă a cărei valoare depăşeşte 20 de milioane de dolari provin din China, Indonezia, Korea şi Rusia”, susţine Sally Forster Jones, un agent din Beverly Hills.

Tot un rus a bătut recordul pe piaţa imobiliară şi în Manhattan. Compozitorul Igor Krutoy şi soţia sa au cumpărat în luna martie un apartament de 6.000 de metri pătraţi în Playa Hotel, pentru care au dat 48 de milioane de dolari. Tranzacţia a avut loc la numai 6 luni de când cei doi soţi şi-au achiziţionat o altă proprietate costisitoare- o casă în Hamptons, Long Island în valoare de 12,85 milioane de dolari. „Ruşii care au bani doresc întotdeauna ce este mai bun, indiferent de preţ”, a declarat Ilya Bykov, director în cadrul unei companii care oferă consultanţă pentru clienţii internaţionali. Potrivit acestuia, Krutoy a făcut achiziţia din Manhattan pentru că pur şi simplu îşi dorea o casă în oraş. Nu s-a gândit neapărat să profite de scăderea preţurilor pe piaţa imobiliară.

„În Rusia, este vorba deja despre un statut social. Dacă eşti bogat şi spui că ai o casă în Miami , este ca şi cum ai fi spus în urmă cu mai mulţi ani că deţii o proprietate în Monaco sau Ibiza”, a explicat pentru BusinessWeek, Jorge Uribe, agent imobiliar. „Ruşii se uită la acele proprietăţi care îmbină două calităţi esenţiale: sunt „high profile” şi au potenţial din punct de vedere investiţional pe termen lung”, susţine şi Edward A. Mermelstein, avocat în cadrul Rheem Bell & Mermelstein, companie care are birouri în New York şi Moscova.

În afară de emoţie, factorul financiar continuă să fie extrem de important. Numai din aprecierea monedelor naţionale în raport cu dolarul, investitorii străini de pe piaţa imobiliară americană au avut de câştigat. Spre exemplu, rubla rusească s-a apreciat cu 9,4% faţă de dolar în ultimele 12 luni, în timp ce realul brazilian a avansat cu 13%, iar yenul a câştigat 5,2%, potrivit Bloomberg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.