Militanţi ai Statului Islamic au furat material nuclear şi pot crea arme de distrugere în masă

În Irak, militanţi aparţinând Statului Islamic au pus mâna pe material nuclear folosit pentru cercetări ştiinţifice efectuate la Universitatea din Mosul, al doilea oraş ca mărime din această ţară, situat în nord.

Oraşul respectiv a fost cucerit recent de « oamenii în negru », combatanţi ai grupării Statului Islamic din Irak şi Levant, rebotezată de curând Statul Islamic, care au preluat şi peste 460 milioane de dolari cash din filiala locală a Băncii Centrale a ţării. Marţi, 8 iulie, ambasadorul irakian la ONU, Mohamed Ali Alhakim, a adresat o scrisoare oficială lui Ban Ki-mon, secretarul general al Naţiunilor Unite, spre a-l avertiza în legătură cu acest fapt.

Totodată, diplomatul irakian a apelat comunitatea internaţională să sprijina ţara sa « pentru a îndepărta ameninţarea ca terorişti în Irak sau din străinătate de a folosi componentele nucleare respective» . Potrivit ambasadorului Alhakim, rebelii au furat circa 40 kilograme de componente pe bază de uraniu, care «pot fi folosite pentru crearea de arme de distrugere în masă ». «În pofida dozei limitate menţionate, aceste componente nucleare pot fi utilizate de grupuri teroriste care au expertiza necesară, separat sau combinate cu alte materiale, în scopuri teroriste », arăta el. Totodată, Mohamed Ali Alhakim a avertizat aspupra faptului că aceste componente ar putea fi duse în străinătate, ceea ce ar însemna un pericol uriaş.

În ceea ce o priveşte, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a dat asigurări în cazul acestui delicat subiect. Potrivit unui purtător de cuvânt al AIEA, materialul furat este «de slabă calitate» şi nu va « reprezenta un risc major, din punct de vedere al securităţii şi proliferării nucleare ».

În fine, o sursă guvernamentală americană a susţinut că este puţin probabil ca aceste componente să conţină uraniu îmbogăţit şi, deci, să poată servi la fabricarea de « bombe murdare».

Dincolo de liniştea ce ni se transmite de către AIEA şi oficialităţi anonime americane un lucru este cert : jihadiştii extremişti ce stăpânesc obună parte din teritoriul irakian şi din cel sirian reprezintă un pericol uriaş şi din punctul de vedere al implicaţiilor nemijlocite pe care le presupune controlul teritorial respectiv.

De altfel, nu este exclus deloc ca actualele noi măsuri luate de SUA şi apoi de Anglia în ce priveşte călătoriile spre teritoriile lor şi accesul pe aeroporturile din aceste ţări să fie legate în mod expres de avântul grupării ce a creat Statul Islamic şi de expertiza în domeniu a combatanţilor săi, despre care specialiştii spun că sunt superiori din toate punctele de vedere celor aparţinând mişcării Al-Qaida. Din această perspectivă mi se pare demn de subliniat că, în ultima vreme, tot mai mulţi arabişti evidenţiază fapul că apropiaţi ai conducerii centrale a Al-Qaida au început să se ralieze lui Abu Bakr al-Baghdadi, conducătorul Statului Islamic, botezat acum « emirul Ibrahim », considerat un urmaş al lui Osama ben Laden.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.