Militar rus capturat în sud-estul Ucrainei: „Nu e războiul nostru. Suntem carne de tun”

Confruntările dintre militarii ucraineni şi forţele pro-ruse care au trecut frontiera în zona de sud-est a ţării au intrat marţi în cea de a doua zi. Oraşul Novoazovsk, ferit până acum de luptele dintre separatişti şi forţele guvernamentale, a fost bombardat în dimineaţa acestei zile. În ultimele 24 de ore, aici au murit 12 militari ucraineni, iar alţi 19 au fost răniţi.

Confruntările au loc chiar în momentul în care preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul ucrainean Petro Poroşenko urmează să aibă o întâlnire la Minsk, prima întrevedere după cea prilejuită de celebrarea Debarcării din Normandia, pe 6 iunie.

Potrivit Associated Press, locuitorii din Novoazovsk se pregătesc să părăsească oraşul. Tot ei declară că nu pot spune cu exactitate dacă artileria rusă sau cea ucraineană le bombardează localitatea. Luni, oficialii ucraineni au precizat că artileria rusă trage de peste graniţă asupra oraşului.

Marţi, forţele ucrainene au precizat că au capturat zece paraşutişti ruşi care au pătruns pe teritoriul ucrainean într-o “misiune specială”. Moscova a afirmat însă că paraşutiştii au ajuns din greşeala de partea ucraineană a frontierei. “Nu a fost o greşeala, ci o misiune specială pe care o îndeplineau”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lîsenko.

Serviciul secret ucrainean (SBU) susţine că a realizat mai multe înregistrări cu militarii ruşi capturaţi. Unul dintre ei sustine, potrivit Reuters, că nu li s-a spus că vor ajunge în Ucraina, ci doar că trebuie să execute un marş de 70 de km în trei zile.

“Lucrurile sunt diferite aici, nu aşa cum ni se arată la televizor. Am venit aici drept carne de tun” (soldat rus)

“Lucrurile sunt diferite aici, nu aşa cum ni se arată la televizor. Am venit aici drept carne de tun”, spune militarul. Un camarad de al său, Aleksei Gheneralov, susţine în înregistrarea prezentată de forţele ucrainene că: “Acesta nu este războiul nostru”.

“Nu-i mai trimiteti pe băieţii noştri. De ce? Nu este războiul nostru. Dacă nu am fi fost aici, nimic din toate astea nu s-ar fi întâmplat. Ar fi rezolvat lucrurile cu guvernul de unii singuri”, spune el în înregistrarea oferită cu generozitate presei occidentale de serviciile secrete de la Kiev.

Novoazovsk se află pe şoseaua care face legătura între graniţa ruso-ucraineană şi oraşul port Mariupol, din sudul Ucrainei. Această cale de comunicaţie ajunge apoi până în Crimeea. Ofensiva rebelilor susţinută, se pare, de forţele militare ruse poate indica existenţa unui plan de deschidere a unui nou front în sudul Ucrainei, având scopul de a asigura Rusiei o cale de comunicaţie pe uscat cu recent alipita peninsulă Crimeea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.