Militari, îmbrăcaţi în roşu pesedist la ceremonia dedicată imnului naţional

Moment inedit marţi la ceremonia militară dedicată Zilei Imnului Naţional. Militarii Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” au apărut într-o uniformă de culoare roşie, culoarea care reprezintă PSD.

Ministerul Apărării Naţionale are propria explicaţie însă pentru această alegere pe care nu o pune pe seama imixtiunii politicului.

„Datorită faptului că militarii Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” participă în prezent la numeroase activităţi pe timp de vară, s-a făcut propunerea realizării unui model adecvat zilelor călduroase, model ce preia elementele din uniforma de ceremonie interbelică, aducând modificări doar din punct de vedere cromatic şi, evident, al materialului din care aceasta este confecţionată”, afirmă ministerul într-un comunicat.

„Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” va prezenta miercuri, 16 iulie, de la ora 9.30, în cadrul unei ceremonii, uniforma de vară de protocol a militarilor. Uniforma de protocol a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” este una dintre cele mai elegante şi rafinate din spaţiul european, ce îmbină elemente din fondul tradiţional al marilor ţinute ale perioadei interbelice, armonios închegate într-o formă modernă, ce conferă solemnitate şi autoritate. Garda de Onoare, în această ţinută, are nu doar o notă oficială, fastuoasă şi ceremonială, ci şi una simbolică reprezentând în formă vestimentară un arc peste timp, o emblemă a istoriei glorioase a poporului român şi a armatei sale. Aceasta a fost purtată prima oară la parada militară de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1990, organizată cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a României, şi a devenit emblematică pentru armată şi pentru statul român. La momentul introducerii noii uniforme nu a fost stabilită şi o ţinută pentru anotimpul călduros. Datorită faptului că militarii Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” participă în prezent la numeroase activităţi pe timp de vară, s-a făcut propunerea realizării unui model adecvat zilelor călduroase, model ce preia elementele din uniforma de ceremonie interbelică, aducând modificări doar din punct de vedere cromatic şi, evident, al materialului din care aceasta este confecţionată”, se afirmă în comunicatul citat.

Nu este primul moment inedit de acest fel care trezeşte suspiciuni de imixtiune a politicului în chestiuni care ţin de Armată şi Poliţie.

La începutul lunii aprilie, premierul Victor Ponta a primit cu onor militar la sosirea la bilanțul MAI, deși regulamentul militar spune că onorul este prezentat persoanei cu cea mai înaltă funcție în stat – în acest caz președintele Traian Băsescu, care a şi participat și el la eveniment. Chestionat de ziarişti, la plecare, de ce i s-a intonat şi lui imnul naţional, deoarece nu are cea mai înaltă funcţie în stat, Ponta a răspuns: „O să fiu !”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.