×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 24 august 2017, 08:07
EUR (€)
+0.0006 ↗
4.5873 RON
USD ($)
-0.0055 ↘
3.8951 RON
• • •
Minciuna în staniol a fondurilor europene
Ilie Şerbănescu
Ilie Şerbănescu

Fondurile europene constituie singurul element pe care cei mai înfocaţi „europartizani“ îl pot prezenta curent ca un activ al apartenenţei României la UE. Acest unic element de activ este total ridiculizat de lista lungă şi greu atârnătoare din pasiv: de la pierderea controlului naţional asupra economiei la transformarea ţării într-o anexă de consum de tip colonial. Zise nerambursabile, fondurilor europene, potrivit proverbului „calul de dar nu se caută la dinţi“, nu li se cercetează nici sorgintea, nici menirea! În cadrul sistemului centru-periferie pe care îl constituie UE, fondurile europene reprezintă ban public din centru pentru susţinerea expansiunii companiilor private tot din centru în periferiile sistemului. Banul public, potrivit regulilor stabilite chiar de cei din centru, nu se poate privatiza în ţările de origine (vai, ajutor de stat!), dar, prin trimiterea la periferie, se poate privatiza la faţa locului. Centrul îşi permite această falsă mărinimie, pentru că extrage sistematic de la fiecare din periferii de câteva ori mai mult anual decât îi destinează, extracţia multiplicându-se pe măsură ce expansiunea privată, susţinută public, a centrului la periferie devine mai extinsă şi mai completă, adică pe măsură ce fondurile europene îşi realizează menirea. Fondurile europene reprezintă 1-2% echivalent PIB anual, în timp ce „extracția“ între o pătrime și o treime anual! Prin însăşi destinaţia lor structurală (care nu poate fi schimbată!), acestea nu au nicio legătură cu nevoile reale de dezvoltare ale României, ci cu nevoile expansiunii la periferie, pe teritoriul României, a unor firme private din centrul vest-european. De altfel, nimeni, dar absolut nimeni nu s-a apucat să calculeze cât „costă“ de fapt aceste fonduri. Se spune că sunt gratis. Deşi de bani gratis în istorie nu s-a auzit! Destinaţiile sectoriale sunt prestabilite şi neschimbabile, iar acordările sunt condiţionate de achiziţii de la donator. Și o adevarată armată de birocraţi se ocupă de normare, reglementare, programare, selectare, prelucrare, accesare, supraveghere, controlare, decontare. Doar cu miile de oameni implicaţi, mult mai bine plătiţi decât restul birocraţilor, se cheltuie mult mai mult decât fondurile europene alocate însele.

Întreaga minciună în staniol a fondurilor europene – zise nerambursabile – este evidențiată de îndatorarea externă a României, rambursabilă și apăsător gâtuitoare prin termene și dobânzi. Datoria externă a României este de vreo 90 miliarde euro. Dar, nu este în principal a unor entități românești. Populația românească și firmele cu capital românesc nu se împrumută în străinătate. Nici n-ar primi bani de acolo! Singurul împrumutător este statul român, cu o datorie externă ajunsă la vreo 30 miliarde euro. Grosul – adică vreo 60 miliarde de euro – reprezintă îndatorare către străinătate a subsidiarelor din România ale unor firme străine (bănci şi societăţi nebancare). Expansiunea de început în România a acestora a fost finanţată cu bani din străinătate, înainte de toate de la societăţile-mamă. Fiind vorba de sume angajate din România, acestea trec în contul României ca datorie externă. În condițiile crizei economice, care a intervenit în plină apartenență a României la UE, societățile-mamă din Vest au tăiat finanțarea subsidiarelor lor din România și au cerut pur şi simplu statului român să aducă el bani din străinătate, pentru a le completa reducerea finanţării din partea mamelor lor, ameninţând că altfel îşi iau tălpăşiţa. S-a inventat cea mai murdară modalitate de ieşire! Un experiment fără precedent! A fost pus statul român să se împrumute de la FMI-UE pentru a aduce pe piaţă firmelor străine finanţarea de care fuseseră private, în contextul crizei, de către mamele lor din Occident. Un experiment straniu: un împrumut pentru alţii! Datoria publică externă însă a luat-o razna, statul român fiind obligat să preia prin aceasta finanțarea expansiunii în contiuare a firmelor vest-europene în România. De plătit rămâne să plătească populaţia şi firmele româneşti în calitate de contribuabili. Comparați nota de plată (dobânzi și rostogoliri de circa 10 miliarde euro anual) cu mărunțișul fondurilor europene! Ceva grețos!

Ilie ŞerbănescuPublicat Marţi, 10 ianuarie 2017
14573
 | 59
 | 49
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ithaca
0
@Oana.Tema era indatorarea si preluarea datoriilor subsidiarelor bancilor si firmelor straine de catre Ro, indatorarea Ro pt. finantarea lor ,preluand la datoria publica ce nu-i apartine ! Aveti perfecta dreptate, PSD nu este fata mare, dimpotriva. Cum au praduit unii politicieni tara, se stie.Daca aveam un procuror general in decursul deceniilor si parchete sa vegheze la legalitate, A NAstase nu ar fi luat 2-3 ani ci 20 de ani sau pe viata ! Sunt enorm de multe de spus, intrarea in UE in genunchi, vanzarea societatilor, a anulat DNA sau instantele vreun act NUL de privatizare, de vanzare,concesiune resurse etc ?Contractele spoliatoare, de santaj la adresa Ro au fost "secretizate" probabil, mai mutl ca sigur ,departe d eochii opiniei publice . Instit zise de" forta "nu au contribuit intens la marasmul existent ,vanzarea pe taraba fariseilor din templu a Ro ? Cand zic fariseii din templu deopotriva au acelasi statut toti- firmele UE, din toata lumea,zarzavagii finantati de camatarii externi chiar pe pers.fizica luand cu japca si aproape gratuit importante active si valori .Apogeul a fost atins prin preluarea la datoria publica a Ro, a imprumuturilor lor, aceasta e culmea neroziei si crimei organizate la nivel inalt ! La toate alegerile am votat cu PNL, de ac.data Alde, in consecventa conceptiilor liberale nationale,autohtone , deci ca as "apara" PSD e o simpla impresie. Insa,ca toata majoritatea ce suporta inegalitatea crasa existenta in Ro, diferenta uriasa intre venituri, pensii, sper laolalta cu multi ,nebuneste ,ca PSD acest "colos cu picioare d e lut" sa miste carutza impotmolita pt. Tara sucomband, asta daca nu are capul de caramida ca pana acum ci reuseste sa infrunte coruptia, securismul trecutului si sa se axeze pe ce a promis. Nu este exclus sa se puna bete in roate respectivei tentative sau sanse.
Publicat Joi, 12 ianuarie 2017
+Răspunde
??????
-3
Deci, ce opinie avei despre managementul eficient al costurilor cu deszăpezirea, din bani publici, i despre modul în care aceste costuri se reflecta și în randamentele economice ale altor activitați beneficiare? Considerați ca s-ar putea "evalua" la costuri în categoria cheltuielilor indirecte ? Deci, cum ați percepe reglementarea unei taxe de dezăpezire care sa asigure funcționarea unei asemenea activitați pe durata iernii ?
Publicat Joi, 12 ianuarie 2017
+Răspunde
Dana
-19
Dle Serbanescu, cu tot respectul, de ce nu emigrati in Rusia. Sau in Republica Moldova, ca a luat-o pe calea cea buna!
Publicat Joi, 12 ianuarie 2017
+Răspunde
Teodor GHIŢESCU @ Dana
+3
Dana, poate ar trebui sa mergi si tu pe-acolo, poate intelegi ca nu tot ce e mai bun provine din vest. De fapt un minim de istorie si economie, ne-ar spune ca toate nenorocirile lumii din vest au plecat si s-au amplificat apoi prin cunoasterea dogmatica liberala. D-l prof. Şerbanescu are perfecta dreptate si nu l-ai putea contesta, daca ai fi studiat cat de cat stiintele managementului, econometriei si normele de utilizare ale fondurilor asa zise "ale UE" si ale efectelor la nivelul fiecarei tari! Este suficient sa studiezi dinamica datoriei publice de pe Eurostat, ca sa te convingi de veridicitatea celor spuse de d-l profesor. Din pacate sunt multi romani, care nu inteleg nimic din ce li se intampla, ba mai mult sunt LOVITI DE SINDROMUL STOCKHOLM!
Publicat Vineri, 13 ianuarie 2017
+Răspunde
iancu de la Hunedoara
+8
Si daca aveti drepatate, se intampla cevaA Astia de la USR ar fi in stare sa va declare mort, asa de chichi!
Publicat Joi, 12 ianuarie 2017
+Răspunde
cam
+14
domnule serbanescu, tot respectul! aveti atata dreptate ca de fiecaredata sunt in pragul infarctului de indignare si durere. ce om mai putea face?
Publicat Joi, 12 ianuarie 2017
+Răspunde
Ithaca
+19
In timp ce la fatada se organizeaza "alegeri democratice", se vehiculeaza "stat de drept""democratie" scufundati in Tonal- perceptia noastra curenta ,MINCINOASA,alta realitate ne face vietile adica Nagualul.Cand si de ce a fost posibil sa se opereze, dincolo de vointa legiuitorului ,a ELECTORATULUI,acest EXPERIMENT ODIOS impotriva Ro.? Cetatenii acestei tari NU au fost INTREBATI !Dupa ce s-au facut praf industria, sistemul energetic,resursele, apa ,padurile, agricultura ,restituiri imposibile ,imense de care s-a crucit si UE, reptila Mugur Isarescu cu reptila Basescu,Boc dand atatea acte normative prin "asumarea rapsunderii" au IMPUS ca Ro sa plateasca bancherilor "datorii suverane",sa le finanteze in continuare "firmelor vest europene ,expansiunea".MARI TRADATORI, vanzand SUVERANITAEA aici acasa,facand tabula rasa cu orice devoltare a tarii ,sume nefolosite pt.RO, ci inglodandu-ne in datorii fictive, nefacute de noi si pentru Ro, doar pentru STRAINII carora s-au vandut si pentru care AU TRADAT.Economisti "mondiali",finantisti "monstrii sacrii",bancheri "guvernatori"pe viata,presedinti complici si murdari, vanzatori ,functionari sus-pusi UE ,toti praduind salarii si recompense uriase pt. a face ca fara sa stie, suflarea si cetatenii sa duca povara miliardelor zburatoare in traistele bancilor straine, firmelor mamut ,retelei Rockefeller si Rotschild, multiplicati de Isarescu prin hydra alimentata pe seama vietii si genocidului Natiei .Un e.v.r.eu. agent multiplu avand scop sa infeudeze tara ceea ce a facut,acum Soros alt agent da tircoale aurului ,despre care Isarescu spune ca nu e necesar, in timp ce copiii Ro ,maninca mercur din gunoaie !Cer Parlamentului sa instituie Comisie Speciala pt.a Anchetarea actiunilor ce au indatorat ilegal Ro,fara baza si temeiuri juridice ,stirbind SUVERANITATEA TARII, DEVENITA COLONIE ECONOMICA , FIANANCIARA ,identificarea entitatilor profitoare, stoparea finantarii rechinilor !
Publicat Miercuri, 11 ianuarie 2017
+Răspunde
tataia @ Ithaca
+10
Imi pare rau, dar nu spuneti adevarul intreg. Poporul "suveran" a votat mereu , din 4-5 in 4-5 ani dupa cate imi aduc aminte, cu haimanalele cele mai mincinoase si mai jegoase. Apoi au asteptat.... ca vitelul la poarta noua. Nici azi nu facem altceva. Ne tanguim si asteptam sa vina altii sa ne faca curat in casa.
Publicat Miercuri, 11 ianuarie 2017
+Răspunde
oana @ Ithaca
+8
buna! De ce uitati de contributia majora a PSD la devalizarea tarii?. Toti au contribuit ,unii mai mult altii mai putin. Intrebati-l pe A. Nastase cum a vandut rezervele de petrol si gaze catre OMV. Si combinatul de la Galati. Si achizitia frecatelor de la REMAT-ul englezesc. Pe socrul lui Ponta adica Ilie Sarbu sa-l intrebati cum i-a adus in tara pe asasinii padurilor Romaniei adica pe cei de la firma austriaca Schweihozer,etc,etc. Hai sa nu-i facem acum pe PSD-isti fete mari. Sa ne amintim de nisti,etc., cu tot neamul lor de satrapi locali.
Publicat Joi, 12 ianuarie 2017
+Răspunde
tataia
+20
@Fluiericiul a Paguba: nene ori esti tinar si naiv. Ori nu si atunci esti prost, scuze, sau ticalos = securist mafiot. Cand au fost alegeri libere pe aceste meleaguri? Noi care am trait si in ’ 72 stim ca am fost mereu calariti cu biciusca si morcovul de catre securistii cu origine sanatoasa. Lasitatea romanului din momentele in care se putea opune raului, izvorata din prostie sau ticalosie ne-a adus aici. Stati in case si impaunati-va cu valoarea voastra (destaptaciune, descurcareala, etc) in timp ce viata ne-a fost distrusa iar tara ne-a fost furata. Pas cu pas. Cu minciuni. Cu promisiuni. Asa se intampla cand chilotii lu’ lady gaga sunt mai importanti decat viata si viitorul propriu. Cine vreti sa lupte in locul vostru? Ponta? Iliescu? Isarescu? Kovesi? Coldea? Maior? Iohanis? Porcurorii? Militienii? Magistratele? Hotii? Interlopii? Curvele? Incultii? = SECURISTII . Daca nu scapati de naparca, nu mai aveti decat calea scalviei pe viata. Si de naparca nu se scapa decat prin “revolutie”. Iar postacilor care mananca o painealba trambitand “ori cu vestul ori cu estul” le spun ca mint si manipuleaza ptr ca sunt cozi de topor. Atat, ca mi-e greata.
Publicat Miercuri, 11 ianuarie 2017
+Răspunde
radu
+18
Perfect adevarat!Daca Romania ar fi derulat exclusiv din bani proprii programe de dezvoltare axate pe prioritatile reale, am fi fost departe astazi...Buna parte din fondurile UE se duc pe prostii : asistenta tehnica, „resurse umane”, programe turistice fanteziste, etc...
Publicat Miercuri, 11 ianuarie 2017
+Răspunde
Gogulea
+10
A existat un prezidentiabil in 2009 care vroia sa scoata Romania din UE si NATO si sa increstineze statul roman pentru a o scapa de la dezastru. El a "profetit" inca de pe atunci disparitia celor doua organizatii supra-statale si abandonarea coloniei Romania in bratele Rusiei. El era SINGURUL roman care putea ridica Romania. Daca pe Constantinescu l-au invins Structurile, pe acest om l-a "invins" indolenta propriului popor.
Publicat Miercuri, 11 ianuarie 2017
+Răspunde
tataia @ Gogulea
+9
Nuuu indolenta. Prostia. Lenea. Lasitatea.
Publicat Miercuri, 11 ianuarie 2017
+Răspunde
Ithaca
+18
Dezvaluire, analiza fulminanta a dl. Ilie Serbanescu de o importanta exceptionala in opinia publica pt. a constientiza Situatia in care se afla Ro, cauza cauzorum a desfasurarii aducerii in stadiul d e colonie , a sugrumarii NATIUNII ROMANE ,DE PAIANJENUL MUGUR ISARESCU !Genocidul a fost inceput si desavarsit DE AC.PAIANJEN - DECIZII ILEGALE luate dincolo DE MANDATUL SAU ! Aderarea la UE, a coperit acest experiment INFAM, initiat si desfasurat de REPTILIANUL MUGUR ISARESCU, ca Ro sa preia vreo 60 miliarde de euro – ce reprezintă îndatorare către străinătate a subsidiarelor ale unor firme străine (bănci şi societăţi nebancare)."Fiind vorba de sume angajate din România, acestea trec în contul României ca datorie externă.La acestea se adauga cele " singurul împrumutător este statul român, cu o datorie externă ajunsă la vreo 30 miliarde euro."NU ZAU ? .Deci Ro sub Isarescu si Basescu devin "roabe" DESI NU AU CUNOSCUT VREUN ACCEPT AL PARLAMENTULUI "-dar EI -au preluat "60 miliarde euro, s-au mai imprumutat 30 miliarde euro sa le acopere cele 60 miliard euro" si ne trezim cu 90 miliard euro, din care Ro nu a vazut nici-un sfant, fiind SUBDEZVOLTATA ,datorita lui M Isarescu ! E vorba de acele "DATORII SUVERANE"prin care EVREUL AGENT ANTIROMAN ISARESCU A VANDUT VIATA SI LIBERTATEA ,in numele si pentru banci si "soc nebancare"de care PARLAMENTUL HABAR NU ARE ! In numele cui , cu ce drept si in c e baza JURIDICA SI LEGISLATIVA, REPTILIENII MUGUR ISARESCU,GUVERNELE BOC SI BASESCU FARA MANDAT R ,SAU ACCEPT AU ADMIS ,INTRODUS ACESTE IMPRUMUTURI PE SEANA SISTEMULUI FIANCIAR -BANCAR -NATIONAL ,proclamandu-le " OPOZABILE ROMANIEI" ! !PARLAMENTUL RO trebuie sa IDENTIFICE cine sunt entitatile "celor 60 d e miliarde"care INVOCA aceste DATORII asupra RO,FARA BAZA LEGALA .UN PROCUROR GENERAL II ARESTAU PE MUGUR ISARESCU,BASESCU SI BOC ,pe toti complicii, pt. TRADAREA SUVERANITATII ,IMEDIAT !
Publicat Miercuri, 11 ianuarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Judecătoarea Gîrbovan: E cale lungă
Publicat acum 12 ore şi 58 minute
Ludovic Orban, atac dur la Tudose
Publicat acum 19 ore şi 17 minute
Uciderea îngrozitoare a unei ziariste
Publicat acum 18 ore şi 56 minute
Marea împăcare după ce au pus țara pe jar
Publicat acum 16 ore şi 23 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Buduca

Nu vreau să spun nimic prea direct, dar cer să fie conștientizat faptul că ar fi necesară o anchetă parlamentară pentru reconstituirea istoricului acestui draft și a culiselor politice care au condus la transformarea lui în lege.

Ioan BuducaPublicat Marţi, 22 august 2017