Ministerul de Interne nu a impus prefecturii Cluj schimbarea denumirii Străzii Radu Gyr

În legătură cu discuţiile despre schimbarea denumirii Străzii Radu Gyr din Cluj, după ce primarul Emil Boc a propus respingerea proiectului, Carmen Dan, ministrul de Interne, a transmis un Comunicat prin care face o precizare importantă: ministerul nu a impus autorităţilor să schimbele numele străzii, ci doar a solicitat o analiză pentru a se vedea dacă denumirea încalcă prevederile OUG 31/2002!

Iată textul Comunicatului transmis de către Ministerul de Interne, prin care toate celelalte prefecturi sînt atenţionate să nu mai facă astfel de schimbări fără o analiză temeinică a fiecărei situaţii semnalate de Institutul „Elie Wiesel”, condus de Alexandru Florian, fiul fostului ideolog stalinist Radu Florian:

Reamintim că în şedinţa Consiliului municipal Cluj din 22 iunie a.c., la propunerea primarului Emil Boc, a fost retras de pe ordinea de zi proiectul ce viza înlocuirea numelui Străzii Radu Gyr cu numele sculptorului „Szervatiusz Jeno”. A fost invocată o Petiţie semnată de peste 6.000 de persoane, în frunte cu cîţiva intelectuali foarte cunoscuţi.

AFDPR: cunoaşte cineva vreo crimă săvârşită de Vintilă Horia, Mircea Vulcănescu şi Radu Gyr?

De asemenea, Asociația Foștilor Deținuți Politici (AFDPR), prin semnătura preşedintelui Octav Bjoza, transmisese un Comunicat în care se scria: „Astăzi, după aproape 70 de ani de la acele evenimente, nu putem fi doar mâhniţi, ci suntem chiar indignaţi de pretenţiile aberante ale Institutului pentru Studierea Holocaustului «Elie Wiesel», în încercarea sa de a ne lăsa fără mari personalităţi ale vieţii culturale din România. În concret, se cere instituţiilor Statului Român eliminarea denumirilor unor străzi şi instituţii, precum şi dărâmarea unor statui şi plăci comemorative. În concret, mă voi referi doar la trei cazuri, şi anume acelea ale lui Vintilă Horia, Mircea Vulcănescu şi Radu Gyr, toţi fiind mari personalităţi ale vieţii culturale a României. Cunoaşte cineva vreo crimă săvârşită de unul dintre ei !?.

Imediat după decizia Consiliului municipal Cluj, un alt Protest a fost publicat în revista „Observator cultural”, în care se cere primarului Emil Boc să reintroducă proiectul pentru schimbarea numelui Străzii Radu Gyr! Între cei 100 de semnatari sînt multe personalităţi ale comunităţii evreieşti: Michael Shafir (cel care scria că Raoul Şorban ar fi fost şovin, deşi întreaga planetă ştie că a fost salvatorul vieţii a mii de evrei), Alexandru Florian (directorul Institutului „Elie Wiesel”), Radu Ioanid, fratele lui Alexandru Florian, Liviu Rotman, Radu F. Alexandru, fost senator PDL, Norman Manea, Dennis Deletant de la „Institutul Român de Istorie Recentă” (???). S-au alăturat acestui demers aberant şi cîţiva scriitori sau istorici români: Stelian Tănase, Liviu Antonesei, Daniel Cristea-Enache, Mihai Iovănel, Zoe Petre, Paul Cernat.

Dar în această listă întîlnim şi cîţiva „clienţi” de-ai noştri din „Condicuţa cu agenţi”: jurnaliştii Keno Verseck, Petre M. Iancu de la „Deutsche Welle”, William Totok.

O prezenţă surprinzătoare este cea a lui Tom Șora, căci tatăl său, filosoful Mihai Şora, a fost dat afară de la editură după apariţia „Antologiei poeziei româneşti”, realizată de Nicolae Manolescu, tocmai pentru că aceasta conţinea poezia lui Radu Gyr, „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane”!

În aceste zile, mai multe primării ale sectoarelor din Bucureşti au avut sau au pe ordinea de zi cîteva proiecte care vizează schimbarea unor denumiri de străzi sau instituţii: în sectorul 1 Strada Mircea Vulcănescu, în sectorul 4 Grupul Şcolar Economic Administrativ „Mircea Vulcănescu” şi Liceul tehnologic „Mircea Vulcănescu”, precum şi demolarea bustului lui Mircea Vulcănescu din sectorul 2!

Lista lui Alexandru Florian

Toată tevatura a pornit de la solicitarea Institutului „Elie Wiesel”, aflat în mod inexplicabil în subordinea guvernului şi susţinut financiar cu bani de la buget, care a cerut Ministerului de Interne schimbarea denumirii mai multor străzi şi demolarea unor statui, invocînd OUG 31/2002.

Ministerul de Interne s-a conformat şi a trimis către mai multe prefecturi din ţară următoarea adresă, în care nu dispune efectuarea acestor schimbări, ci „verificarea situaţiilor din judeţul dumneavoastră şi luarea măsurilor ce le apreciaţi în vederea respectării dispoziţiilor legale în materie:

Este anexată şi o „listă” cu obiectivele vizate (străzi, instituţii de învăţămînt şi busturi), pe care autorităţile locale ar fi trebuit să le analizeze. Numai că o astfel de analiză nu poate sta la îndemîna unui primar sau a unui consiliu, ci ar trebui să facă obiectul unor dezbateri care să aibă girul Academiei Române, cu participarea istoricilor, jurnaliştilor şi societăţii civile, căci este vorba despre mari personalităţi ale culturii române, condamnate în timpul regimului comunist de către „Tribunalul Poporului”, condus de Alexandru Voitinovici (alias Al. Voitin, cum semna ca scriitor), din care făcea parte ca acuzator public şi Alexandra Sidorovici, soţia lui Silviu Brucan! Iată Anexa trimisă de MAI:

Comunicatul Ministerului de Interne pe care l-am publicat la începutul articolului ar trebui să lămurească pe deplin acest „scandal” prin care Institutul „Elie Wiesel” vrea să reîncălzească ciorba demolărilor. Practic, prefecturile şi primăriile din teritoriu trebuie să urmeze precedentul creat la Cluj şi să renunţe la operarea acelor schimbări cerute de Alexandru Florian, urmînd să ceară instituţiilor abilitate o analiză ştiinţifică a documentelor lămuritoare despre condamnările personalităţilor vizate de Institutul „Elie Wiesel”.

Pentru a ne forma o opinie despre modul de gîndire al lui Alexandru Florian, cităm din declaraţia sa, dată zilele trecute pentru site-ul „Pressone”: „Aceste persoane, ca Radu Gyr sau altele, sunt prezentate ca persoane care au fost în închisorile comuniste şi au suferit acolo, fiind martiri pentru ortodoxie, fără să li se prezinte, în fapt, rolul lor ca persoane publice în istoria României. Radu Gyr este unul dintre liderii Mișcării legionare, a scris imnul neoficial al Mișcării, a scris un alt imn pentru Moța și Marin, alți corifei legionari, a fost directorul Teatrelor în guvernul Antonescu. La rebeliunea legionară, în piață, unde era Teatrul Național, avea microfoane și a îndemnat la rebeliune. El este condamnat că a susținut, prin propagandă, fascismul. Există aceste organizații care vor să îi reabiliteze pentru faptul că au fost condamnați de regimul comunist”. Deci, unde sînt crimele comise de Radu Gyr?

Site-ul „Pressone” publică şi fotografia Străzii Radu Gyr din Cluj, al cărei nume vor să-l schimbe Alexandru Florian şi cei 100 de intelectuali din spatele său:

După cum se vede, este vorba de o alee de pămînt, neasfaltată, de circa 50 m, situată la marginea oraşului.

Iată şi bustului Mitropolitului Visarion Puiu din curtea Mănăstirii Putna, pe care Institutul „Elie Wiesel” îl vrea culcat la pămînt:

Aşa cum am mai spus, în motivarea acestor aberante solicitări ale Institutului „Elie Wiesel”, transmise de către MAI către mai multe prefecturi, este invocată Ordonanţa 31/2002, care se referă la „interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii”! Deci, îi vizează doar pe cei care au comis crime de război sau crime împotriva umanităţii!

De aceea am şi cerut ca Legea 217/2015, iniţiată de Crin Antonescu, Andrei Gerea şi George Scutaru, să fie urgent abrogată, căci prin ea s-a modificat OUG 31/2002, adăugîndu-se condamnarea pentru a doua oară, la pedepse pe vecie, a marilor intelectuali români din perioada interbelică pentru opţiunile sau simpatiile lor politice de atunci!

Am spus-o şi repetăm: astfel de excese ale Institutului „Elie Wiesel” şi ale conducătorului său, Alexandru Florian, nu fac altceva decît să genereze sentimente antisemite acolo n-ar fi apărut niciodată, căci opinia publică ar putea vedea în sarabanda demolărilor şi schimbării denumirilor unor instituţii sau străzi un atac asupra culturii româneşti!

Căci nume precum Emil Cioran, Mircea Eliade, Constantin Noica sau Mircea Vulcănescu nu pot fi şterse de moftul lui Alexandru Florian. Acesta ar face mai bine să ne explice mai întîi de ce în CV-ul său nu există nici o referire la perioada 1977-1991, adică de la terminarea facultăţii unde tatăl său preda ideologia stalinistă, pînă cînd a fost angajat la Institutul de Teorie Socială condus tot de părintele său! Căci iată cum arată CV-ul depus la Universitatea „Dimitrie Cantemir”, de unde mai încasează un salariu bunicel:

Fiind directorul Institutului „Elie Wiesel”, aflat în subordinea Guvernului României, deci fiind plătit din bani publici, Alexandru Florian are obligaţia să spună opiniei publice ce a făcut în perioada 1977-1991, căci din biografia sa lipsesc aceşti 14 ani în care nimeni nu ştie ce hram purta! Pe urmă, poate mai discutăm despre abilităţile sale care l-ar recomanda să facă ordine în istoria şi cultura română!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.