Ministerul Educaţiei a aprobat organizarea şi funcţionarea învăţământului dual

Deputatul PSD Mihaela Huncă a anunţat astăzi că Guvernul a adoptat metodologia de organizare şi funcţionare a învăţământului dual, potrivit unui comunicat de presă.

„Domnul Ministru Pavel Năstase, aşa cum a promis la începutul mandatului s-a ţinut de cuvânt şi a promovat ordinul de ministru pentru dezvoltarea învăţământului profesional din ţara noastră. Cel mai important este faptul că vom avea o relaţie directă între operatorii economici interesaţi să pregătească şi să angajeze forţă de muncă calificată, tinerii care îşi doresc să înveţe o meserie, unităţile de învăţământ, şi administraţiile publice locale din fiecare localitate”, a spus Mihaela Huncă.

Contractul de parteneriat prevăzut în metodologia de organizare a învăţământului dual stabileşte că operatorul economic are obligaţia să asigure echipamentele, materiile prime şi materialele consumabile pentru calificarea elevilor, precum şi resursele umane, respectiv tutorii care să îi pregătească pe tineri într-o meserie.

De asemenea, agenţii economici trebuie să asigure fiecărui elev o bursă, a cărui cuantum să fie cel puţin la nivelul celei acordate din fonduri publice, potrivit sursei citate. Unităţile de învăţământ sunt responsabile cu punerea la dispoziţie a spaţiilor de instruire, în timp ce unităţiile administrativ teritoriale se ocupă de cheltuielile necesare pentru funcţionarea în bune condiţii a întregului proces de educaţie şi formare profesională.

„Consider că prin promovarea învăţământului dual vom genera noi locuri de muncă, le vom oferi angajatorilor din fiecare zonă a ţării forţă de muncă calificată şi vom creşte numărul de tineri care să facă parte din clasa de mijloc prin asigurarea unor salarii decente”, a mai spus deputatul.

Pentru pregătirea profesională, fiecare elev major, respectiv părintele, tutorele sau susţinătorul legal al elevului minor încheie un contract individual de pregătire practică cu operatorul economic şi unitatea de învăţământ. Contractul are ca scop formarea profesională a elevilor, în vederea angajării lor după absolvire în conformitate cu nivelul de pregătire şi competenţele certificate. Învăţământul dual se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale. De programele de pregătire profesională pot să beneficieze absolvenţii învăţământului obligatoriu până la împlinirea vârstei de 26 de ani, se arată în document.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.