Ministerul Educației, reacție privind fenomenul „Balena Albastră”

Ministerul Educației, prin vocea secretarului de stat Gabriel Liviu Ispas, a cerut tuturor inspectoratelor școlare și școlilor să intensifice acțiuni de consiliere pentru a preveni cazurile de sinucideri sau tentative de suicid în rândul tinerilor, în contextul fenomenul „Balena Albastră”, un joc lansat în Rusia care face numeroare victime printre adolescenţi.

„Am fost informat în jurul prânzului despre incidentul din Iasi. Patru copii s-au jucat, iniţial în toaletă, ulterior în sala de clasă, ţinându-şi respiraţia în timp ce erau îmbrăţişaţi.

Toţi copiii, cei patru şi încă un copil care a reclamat stari de rău, au beneficiat de asistenţă medicală şi sunt în afara oricărui pericol.

Încă nu este clar ce joc au jucat, nici nu se ştie dacă este vorba de un joc online.

Am cerut inspectoratului să intensifice acţiunile de consiliere. Doamna inspector general mi-a comunicat că a dispus ca săptămâna viitoare să se întrunească comisia diriginţilor, urmată de şedinţe cu părinţii şi, desigur, asigurarea consilierii pentru elevi.

Solicit tuturor conducerilor inspectoratelor şi şcolilor să intensifice acţiunile de consiliere.

Cinci elevi de la o şcoală generală din municipiul Iaşi au ajuns, vineri, la spital, după ce au leşinat în timp ce jucau, într-o pauză, un joc ce presupunea să îşi ţină respiraţia.

Surse din rândul medicilor spun că elevii ar fi pus în practică o variantă a jocului ”Balena Albastră”, lansat în Rusia şi din cauza căruia s-ar fi sinucis peste 130 de adolescenţi, în timp ce surse din Poliţie, care a deschis o anchetă, afirmă că ar fi vorba doar despre o idee lansată de unul dintre copii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.