Ministerul rus al Apărării formulează 10 întrebări pentru Ucraina

Publicăm cele 10 întrebări aşa cum au fost transmise de „Ria Novosti” (Rusia) din 21.07.2014. Redacţia cotidianul.ro le supune atenţiei cititorilor fără a susţine că ele sunt false sau conţin adevăruri necunoscute încă publicului larg.

Redacţia cotidianul.ro

„Adjunctul ministrului rus al apărării, generalul Anatoli Antonov, a apreciat (21.07.2014) ca inacceptabile concluziile pripite cu privire la cei vinovaţi de prăbuşirea avionului malaysian Boeing-777, adăugând că o comisie internaţională şi nu doar Ucraina în mod individual ar trebui să se ocupe de investigarea cauzelor catastrofei aeriene din 17 iulie 2014. De asemenea, generalul Antonov a adresat zece întrebări conducerii militare a forţelor armate din Ucraina. Acestea sunt:

1) Autorităţile ucrainene au identificat autorii tragediei instantaneu – rebelii proruşi. Care sunt dovezile ce stau la baza acestor concluzii?

2) Poate Kievul să facă publice detalii privind utilizarea sistemului antiaerian BUK-M1 în zona operaţiunilor militare din est şi să spună de ce a desfăşurat astfel de baterii în teatrul de operaţiuni dacă insurgenţii nu dispun de avioane?

3) De ce Kievul a tărăgănat formarea comisiei internaţionale şi când va începe aceasta să funcţioneze, mai ales că întreaga comunitate internaţională aşteaptă ancheta?

4) Sunt dispuse forţele Armatei ucrainene să prezinte experţilor internaţionali documente privind numărul de rachete din clasa ‘aer-aer’ şi ‘sol-aer’cu care sunt echipate sistemele antiaeriene de rachete din dotarea sa actuală?
5) Vor fi furnizate date privind mijloacele de control (radar, satelit) referitoare la circulaţia avioanelor ucrainene în ziua producerii tragediei?
6) De ce dispecerii ucraineni au permis o deviere a avionului malaysian spre nord, în direcţia operaţiunii antiteroriste desfăşurate de autorităţile de la Kiev în sud-estul ţării?
7) De ce nu a fost complet închis spaţiul aerian în zona de conflict pentru aeronavele civile, mai ales că această zonă nu este acoperită de mijloace de radiolocaţie?
8) Poate Kievul să comenteze informaţiile din reţelele de socializare furnizate de un dispecer spaniol, care lucrează la un turn de control din Ucraina, potrivit căruia aparatul Boeing-777 ar fi fost însoţit de două avioane ucrainene de vânătoare?
9) De ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a început să analizeze discuţiile purtate între turnul de control şi echipajul Boeing-777 şi datele radarelor ucrainene în absenţa unor experţi internaţionali?
10) Va ţine Ucraina cont de ‘învăţămintele’ unei catastrofe similare, din 2001, în care a fost implicat un avion rus de pasageri TU-154, ce a fost doborât de o rachetă ucraineană deasupra Mării Negre? (…)”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.