Ministerul Sănătății vrea să impună „Legea lui Mucles!“

Adriana Cârlan, inspector principal în Ministerul Sănătății, şi Anișoara Dud, din cadrul aceleiași structuri, au propus abrogarea Legii nr. 544, privitoare la liberul acces la informații de interes public. Cei doi funcționari guvernamentali și-au motivat propunerea prin faptul că cetățenii ar abuza de această lege, dar și că informațiile publice sunt, oricum, disponibile pe saiturile instituțiilor. Consilierul Diana Stoica, un al treilea oficial din cadrul Ministerului Sănătății, propune doar ca legea să fie modificată în așa fel încât petentul să explice de ce solicită acele informații publice.

Intenția de a modifica Legea 544 a fost afirmată de Gabriel Petrea, șeful Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social, care, într-un interviu acordat Agerpres în luna mai, a anunțat că inițiativa de a modifica actul normativ ar urmări mai ales activarea administrațiilor locale, care nu oferă suficiente informații publice din oficiu. Mai mult decât atât, el a susținut: „Există două categorii de cetățeni care solicită informații. Sunt cei care au interese punctuale, personale, pe anumite subiecte, și cei care fac cercetări, cum ar fi ONG-urile, despre anumite situații care se întâmplă la nivelul administrației publice locale. Ei bine, aceste situații necesită foarte multă muncă din partea funcționarilor publici din cadrul primăriilor și, atunci, ne dorim ca un calup de informații, pe care să-l stabilim împreună, să fie publicat înainte ca el să fie cerut. Și publicat de la sine, așa cum este bugetul local“.

Cuprins brusc de grija pentru cei care solicită accesul la informații de interes public, ministrul Petrea a dat asigurări: „Nu există și nu a existat niciodată intenția de a modifica Legea 544/2001 a accesului la informații de interes public în sensul îngrădirii accesului. Intenția MCPDS nu este de a restrânge drepturi, ci, pur și simplu, de a simplifica atât munca cetățenilor care solicită informații cu privire la activitatea și modul de cheltuire a banului public, cât și a funcționarilor publici care sunt puși să răspundă pe același subiect de mai multe ori“.

Petrea a mai anunțat că proiectul de modificare a Legii 544 se află într-o fază incipientă. Fază în cursul căreia ministerele întocmesc documente de analiză privind implementarea acestei legi, precum și propuneri de modificare, pe care le transmit Ministerului Consultării Publice (MCPDS).

După centralizarea și publicarea propunerilor, ar urma să fie organizate dezbateri publice, apoi să fie formulat un proiect legislativ de modificare a Legii 544/2001.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.