Încă o mână de ajutor întinsă Greciei

Miniştrii de finanţe din zona euro au ajuns la un acord, miercuri dimineaţă devreme, pentru a acorda o nouă tranşă de împrumut de 10,3 miliarde de euro din planul de asistenţă financiară destinat Greciei, în timp ce ţara confruntată cu lipsa de numerar are nevoie de ajutor pentru a evita revenirea în pragul falimentului.

“Un acord a fost încheiat. Este în primul rând un act de încredere vizavi de Grecia”, a confirmat ministrul francez al finanţelor Michel Sapin după o reuniune a reprezentanţilor celor 19 ţări din zona euro care a durat aproape 11 ore, la Bruxelles. Reuniunea a fost interminabilă, constructivă dar dificilă, a spus comisarul UE pentru economie, Pierre Moscovici. Detaliile acordului nu au fost disponibile imediat, dar el include progrese în chestiunea în special spinoasă de reducere a datoriilor pentru Grecia. Fondul Monetar Internaţional, unul dintre creditorii Greciei, a insistat asupra relaxării datoriei, dar abordarea este controversată cu guvernele din zona euro, cum ar fi Germania. Atena şi creditorii ei au negociat luni de zile reforme şi măsuri de reducere a costurilor, ce ar permite acordarea unei noi tranşe de împrumut din cadrul celui de-al treilea plan de salvare de 86 miliarde de euro, aprobat de Eurogrup în vara anului trecut.

În iulie, Grecia trebuie să plătească datorii de peste 3 miliarde de euro într-o singură lună. Președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a salutat rezultatul: „Acesta este un moment important în programul grec, un moment important pentru noi toți, ținând cont că vara anului trecut traversat de o criză majoră de încredere”, a declarat acesta. Președintele Consiliului European, Donald Tusk a salutat și el anunțul, considerându-l un „mesaj puternic pentru stabilitatea Greciei, Europei și economiei mondiale”. Printre altele, șeful misiunii FMI în Grecia, Poul Thomsen, a confirmat miercuri dimineață participarea crucială a Fondului Monetar Internațional la al treilea plan de ajutor pentru Atena, după un acord asupra datoriei Greciei, notează France Presse. „FMI va participa la acest program, cu condiția ca măsurile consacrate relaxării datoriei să îl facă sustenabil”, a explicat Thomsen după reuniunea maraton a miniștrilor de finanțe din zona euro la Bruxelles. Acest acordul deschide calea, în luna iunie, pentru eliberarea unei tranșe de împrumut de 7,5 miliarde de euro pentru Grecia. Alte 2,8 miliarde sunt de așteptate să urmeze la începutul toamnei, cu condiția ca înainte Atena în privatizeze activele publice, să continue reforma sectorului energetic, să îmbunătățească guvernanța băncilor etc. Această sumă totală de 10,3 miliarde de euro va permite al treilea plan de asistență al țării de 86 de miliarde de euro, lansat în august 2015, să-și reia cursul.

Deputaţii greci au adoptat duminică noi măsuri de austeritate cerute de creditorii internaţionali ca precondiţie pentru acordarea unor noi tranşe de împrumut, printre care şi un mecanism de corecţie automată în caz de derapaj bugetar şi măsuri suplimentare pentru a accelera privatizările şi majorarea impozitelor indirecte. Grecia are nevoie de noi fonduri fără de care nu va putea face faţă unor datorii de aproximativ 3,5 miliarde de euro care trebuie rambursate în luna iulie. Guvernele din zona euro, în frunte cu Germania, erau reticenţe să facă astfel de concesii majore în privinţa împrumuturilor acordate Greciei, care totalizează în prezent puţin peste 200 de miliarde de euro, alte 60 de miliarde de euro urmând să se adauge prin actualul program de salvare. În iulie anul trecut, creditorii internaţionali au aprobat al treilea program de salvare destinat Greciei, de 86 de miliarde de euro. Germania, cea mai mare economie europeană, vrea că FMI să participe la cel de-al treilea program de salvare în calitate de creditor, dar Fondul a ezitat în semnarea acordului. Cancelarul german Angela Merkel consideră că FMI are un rol esenţial în credibilizarea programului pentru Grecia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.