Miniștrii de Interne din UE, reuniune pe tema imigranților

Miniștrii de interne din Uniunea Europeană se vor reuni de urgență la 14 septembrie la Bruxelles, în contextul în care Uniunea încearcă să găsească soluții în fața agravării crizei imigranților, relatează AFP și DPA.

„Pentru a evalua situația de pe teren și acțiunile politice în desfășurare și pentru a discuta despre noi inițiative de consolidare a răspunsului UE, ministrul luxemburghez pentru imigrație și azil, Jean Asselborn, a decis organizarea unui Consiliu JAI (Justiție și Afaceri Interne — n.r.) extraordinar”, a precizat, într-un comunicat, Luxemburgul, care asigură președinția rotativă a UE, conform Agerpres.

„Fenomenul migrației în afara și în interiorul Uniunii Europene a luat recent proporții nemaiîntâlnite”, a mai menționat președinția luxemburgheză a UE.

Discuțiile se vor concentra pe procedurile de expulzare a imigranților dacă solicitarea lor de azil este respinsă, pe cooperarea cu țări terțe și pe măsuri de prevenire a traficului cu imigranți, se mai menționează în comunicat.

Anterior, miniștrii de interne francez, german și britanic au cerut organizarea unui Consiliu JAI „în următoarele două săptămâni”, pe fondul crizei imigranților.

Bernard Cazeneuve, Thomas de Maiziere și Theresa May „cer președinției luxemburgheze a Uniunii Europene să organizeze un prim consiliu JAI (Justiție și Afaceri Interne) în următoarele două săptămâni pentru a pregăti eficient deciziile celui din 8 octombrie și pentru a progresa în mod concret”, se menționează într-un comunicat de presă comun publicat după întâlnirea celor trei miniștri, în marja unei reuniuni, la Paris, a reprezentanților din nouă țări europene, având ca temă securitatea transporturilor.

În cursul întâlnirii, cei trei au „subliniat necesitatea de a lua măsuri imediate pentru a face față provocării pe care o constituie aceste afluxuri de imigranți”. Ei au insistat în special pe „urgența de a înființa, cel mai târziu până la sfârșitul anului”, în Grecia și în Italia, a așa-numitelor ‘hot spots’, centre de triere în care să se poată face distincția între refugiați și imigranți economici ilegali.

Cei trei miniștri doresc totodată întocmirea „cât mai rapidă” a unei „liste cu țări de origine sigure” pentru a „completa regimul de azil european comun, a-i proteja pe refugiați și a asigura eficiența returnărilor imigranților ilegali în țările de origine”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.