Ministru în Guvernul României: Am semnat ACTA în compania selectă a Coreei de Nord

După ce la sfârșitul săptămânii trecute, Emil Boc a declarat că nu are habar în ce condiții a semnat România ACTA, ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a făcut și el marți declaraţie şocantă pe aceeași temă la postul public de televiziune.

Ministrul a ținut să precizeze mai întâi că nu el a semnat controversatul act, ci un ataşat comercial al României la Tokyo

„Eu nu cred că a semnat în secret acest tratat, a fost în dezbatere, dar la Comisia Europeană, bineînţeles, dar suntem într-o primă fază, urmează dezbaterea de către Parlamentul European şi apoi ratificarea de către parlamentele naţionale. Practic suntem în faza în care putem face această dezbatere. Aş vrea să fac şi eu o precizare, pentru că au apărut, cum aţi spus dumneavoastră, pe internet informaţii că eu aş fi semnatarul, nu eu am semnat acest acord, el a fost semnat de către un ataşat comercial la Tokyo. Nu sunt semnatarul acestui acord şi 2. ministerul pe care îl conduc este avizator. Dar faptul că sunt astăzi aici, vreau să vă spun că mă interesează această problematică, ca specialist am studiat-o, i-am găsit şi bune, şi rele, sunt dispus să particip în perioadă următoare la absolut orice dezbatere foarte amplă pe acest…. Nu, vreau să vă spun că aş vrea în primul rând să generăm o dezbatere amplă în care să participe mai ales internauţii, să fie principalii actori. Să zicem că e începutul acestei dezbateri pe care o propunem. Eu personal nu am găsit puncte nevralgice acestui document, dar, comentariile care sunt, le-am luat în analiză şi le tratez foarte serios. Ori comentariile care sunt pe internet, ori comentariile pe care le primesc”, a declarat Valerian Vreme la TVR.

Vreme şi-a continuat apoi declarațiile, cu o afirmație halucinantă: „Aş vrea să nu intru în termeni. Deci când vorbim de semnarea unui acord internaţional, vorbim de anumite elemente mai mult legate de diplomaţie, este un acord internaţional, probabil are ca orice acord internaţional, anumite elemente de discreţie, dar n-a vrea eu să-mi dau cu părerea pe acest domeniu. Deci de ACTA, din momentul când a ajuns la noi la minister, pe 19 ianuarie anul acesta. El este în discuţie de şase ani, din câte am înţeles, a existat o comisie de negocieri care din 2008 funcţionează, inclusiv cu participarea României, de la Ministerul Comunicaţiilor nu au fost reprezentanţi. Asta vroiam eu să spun…. De fapt, noi avem o lege bună şi coerentă pe domeniu, e vorba de legea 8, legea care prevede foarte bine drepturi sau reguli pentru respectarea drepturilor de autor. ACTA este un acord internaţional care vine şi sincronizează de fapt ţările semnatare şi aţi văzut că suntem într-o companie destul de selectă şi mă refer la Statele Unite, mă refer la ţările europene care au semnat, Japonia, Coreea de Nord. Este o sincronizare între aceste ţări pentru combaterea pirateriei, furtului să-i spunem pe româneşte, pe internet.”

Declarațiile lui vreme vin la câteva zile după ce Boc a declarat că nu deţine informaţii despre condiţiile în care România a adoptat Acordul comercial împotriva bunurilor contrafăcute (ACTA).

Emil Boc a fost întrebat de o jurnalistă, sâmbăta trecută, ce poate spune despre modul în care ACTA a fost asumat de România. „Sunt acuzaţii că Guvernul a negociat, a aprobat acest tratat fără dezbatere publică”, i-a spus jurnalista lui Boc.

„Nu am datele să mă pot pronunţa în acest moment cu privire la întrebarea dumneavoastră, nu am o asemenea informaţie”, a replicat halucinant premierul.

Președintele PSD Victor Ponta a cerut tot sâmbăta trecută Guvernului să explice public de ce a semnat ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) în numele României, fără să inițieze în prealabil o consultare publică cu societatea.

„Guvernul trebuie să explice de ce a semnat ACTA în numele României, fără niciun fel de dezbatere publică! Când vom ajunge la guvernare, mă oblig să suspend aplicarea ACTA, până ce nu va avea loc o dezbatere publică. Socialiștii și liberalii, în Parlamentul European, au cerut mai multă transparență. Singurii care s-au opus acestei rezoluții au fost eurodeputații PDL”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Liderul PSD a mai spus că USL se opune ACTA în forma sa actuală. „Votul va fi în vară, și vă asigur că nu vom susține ACTA în forma actuală, fără dezbateri și fără acord cu societatea civilă. Cei din PDL ar trebui să explice de urgență de ce susțin astfel de reglementări fără niciun fel de dialog cu nimeni”, a precizat Victor Ponta.

ACTA este un tratat internațional prin care se dorește reglementarea internetului. Însă lipsa de transparență din jurul acestui proces, precum și unele prevederi, au stârnit deja reacții critice vehemente în rândul societății civile și al mediului on-line, pe motiv că aplicarea acestui acord îngrădește libertatea de exprimare. State precum Germania sau Olanda s-au opus semnării tratatului, România însă și-a exprimat zilele trecut acordul.

Oficial, scopul acordului (între 22 de state ale UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic , Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia) este, potrivit Parlamentului European, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv online, şi de a combate contrafacerea şi pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzică şi filme.

Raportorul Parlamentului European pentru acordul comercial antipiraterie informatică ACTA, Kader Arif, a demisionat vinerea trecută, denunţând manevre de culise ale oficialilor care pregătesc tratatul, relatează BBC News. Decizia lui Arif de a demisiona survine în urma protestelor din Polonia, unde mii de manifestanţi au ieşit în stradă după semnarea acordului.

Arif a criticat eforturile de a impune măsurile prevăzute în documente înainte de discuţii. „Condamn întregul proces care a dus la semnarea acestui acord: nicio consultare cu societatea civilă, lipsa de transparenţă de la începutul negocierilor, întârzieri repetate ale semnării textului fără să fie oferită nicio explicaţie, respingerea recomandărilor Parlamentului, oferite în mai multe rezoluţii ale adunării noastre”, a spus el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.