”Totul arată” că el este teroristul șofer de la Barcelona

Autorităţile spaniole au confirmat că Younes Abouyaaqoub este ultimul membru în libertate al celulei extremiste islamiste, în urma atentatelor din Catalonia şi cred că el este şoferul camionetei folosite în atentatul de la Barcelona, soldat cu 13 morţi şi 120 de răniţi, relatează The Associated Press.

Ministrul catalan de Interne Joaquim Forn a declarat luni pentru postul Catalunya Radio că ”totul arată” că Abouyaaqoub, în vârstă de 22 de ani, un rezident marocan al localităţii Ripoll, a fost şoferul camionetei.

”Aceasta este una dintre liniile anchetei. Totul arată în această direcţie. Astăzi (luni) vom explica probele şi vom (explica) de ce am ajuns la această concluzie”, a răspuns Forn, potrivit Reuters, când a fost întrebat pe post dacă Abouyaaquoub este şoferul camionetei.

Poliţia a efectuat în noaptea de duminică spre luni percheziţii în case din localitatea Ripoll, unde locuiau mulţi dintre suspecţi.

Alţi presupuşi membri ai celulei de 12 bărbaţi au fost arestaţi, împuşcaţi şi ucişi de poliţişti sau au murit într-o explozie la o casă din Alcanar cu o zi înaintea atacului cu camioneta.

Forn a confirmat de asemenea că Abouyaaqoub este ultimul membru al celulei de 12 bărbaţi, în prezent fugar.

Atacul de vineri în staţiunea Cambrils s-a soldat cu o moartă şi şase răniţi.

Poliţia spaniolă continua luni să-l caute pe ultimul membru al celulei în regiunea din nord-estul ţării, la frontiera cu Franţa. Ea a refuzat să spună pe cine caută, însă potrivit presei locale este vorba despre Abouyaaquoub.

Abouyaaquoub este suspectat că a condus camioneta care a intrat joi după-amiaza pe celebra promenadă Las Ramblas, a ucis 13 persoane şia rănit alte 120.

Potrivit poliţiei, din celula care a comis atacurile făceau parte 12 bărbaţi, toţi cu legături cu localitatea Ripoll, situată în nordul Spaniei.

Pe de altă parte, Preşedintele regiunii spaniole Catalonia Carles Puigdemont a anunţat luni că autorităţile regionale şi locale au respins ca ”ineficientă” sugestia Guvernului spaniol de a amplasa bariere în trafic cu scopul de a proteja promenada Las Ramblas.

Puigdemont a declarat pentru postul de televiziune La Sexta că autorităţile regionale şi locale au respins sugestia deoarece barierele nu ar fi împiedicat vehicule să intre pe promenadă prin alte puncte.

Închiderea Las Ramblas este ”nepractică”, deoarece este necesar ca vehiculele serviciilor de urgenţă să poată să ajungă în zonă.

Potrivit unor publicaţii, această propunere a fost făcută după alte atacuri cu vehicule în Europa, însă este neclar momentul exact când a fost făcută.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.