Ministrul delegat pentru energie, „pe mână” cu noii „băieţi deştepţi”

În numele unor specialişti din sistemul utilităţilor publice, dr. ing. A. Răzmeriţă  a transmis o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta care îl vizează pe ministrul pentru energie Constantin Niţă. Specialiştii acuză un proiect promovat de Niţă.

Conţinutul integral al scrisorii

Pentru astfel de aberaţii creşteţi taxele,domnilor guvernanţi?!

Domnule prim-ministru,

Mai-marele energiei, pe numele sau Constantin Niţă, a descoperit într-un sertar proiectul unei investiţii, o inginerie de afaceri gândită de predecesorii săi, care îşi propune modernizarea sistemului public în oraşe, pe baza unor soluţii tehnice halucinante, respectiv dublarea sistemului de iluminat clasic cu reţele energetic autonome alimentate din panouri solare.

Într-o primă etapă, sunt vizate pentru “modernizare” oraşele Făgăraş, Curtea de Argeş, Horezu şi Năvodari.

Trebuie spus, de la bun început, că introducerea iluminatului solar acolo unde există reţele electrice este o mare escrocherie. În cazul de faţă, o escrocherie în care miza este de vreo 35 milioane de euro. Iar, pentru a o face atrăgătoare, edililor li s-a spus că, odată investiţia realizată, vor avea energie verde gratuităşi pentru iluminatul public, ceea ce li s-a părut tentant, fără să-şi pună problema amortizării costurilor iniţiale.

Ce presupune şi ce ascunde, în realitate, această propunere numai aparent tentantă, pe care câteva calcule elementare o dovedesc a fi un mare tun tras bugetelor consiliilor locale şi un profit imoral de mare pentru companiile “băieţilor deştepţi” care vor realiza investiţia şi asigura mentenanţa sistemului autonom de iluminat solar?

– În primul rând, toate companiile serioase din domeniu, care sunt corecte cu clienţii, fac de bun început precizarea că“Iluminatul public solar se recomandă doar în acele locuri unde costurile de conectare la reţelele electrice sunt foarte mari, adică depăşesc valorea unei investiţii pentru realizarea sistemului de iluminat solar. Pe cale de consecinţă, folosirea şi aplicarea iluminatului solar este recomandată în afara localităţilor, peste tot acolo unde racordarea la reţeaua de electricitate ar duce la costuri uriaşe. Ca de exemplu: drumuri şi intersecţii de drumuri naţionale sau judeţene, treceri de nivel, staţii mijloace de transport, parcări, puncte de trecere a frontierei, parcuri, placaje publicitare. În toate situaţiile menţionate, numai dacă nu este posibilă racordarea, cu costuri mai mici, la sistemul energetic national“.

– În al doilea rând, se precizeaza că “(…) pentru stâlpii de iluminat cu panou fotovoltaic fără conexiune suplimentară la sistemul naţional de energie electrică, autonomia nu este suficient de mare pentru a acoperi iluminatul pe parcursul unei întregi nopţi de iarnă”. În acest sens, avem şi un scandalos exemplu. În municipiul Bucureşti s-au aruncat “în soare” cinci milioane de euro, pentru montarea de panouri fotovoltaice în vederea iluminării câtorva intersecţii. Sistemul realizat sub oblăduirea Alinei Roman, director al Administraţiei Străzilor din Primăria Municipiului Bucureşti, nu a funcţionat autonom, fiind conectat la reţeaua electrică. Deşi au trecut câţiva ani de la comiterea jafului, existând şi numeroase sesizări ale fraudei, nu s-a deschis vreo anchetăşi nimeni nu a constatat ineficienţa investiţiei. În fond, ce înseamnă, pentru regina blondă a regilor asfaltului cinci milioane de euro din bugetul municipalităţii? O modestă atenţie acolo, pentru…. Ancheta ar trebui să stabilesacă.

În al treilea rând, investiţiile uriaşe implicate de reţelele autome de iluminat solar la dimensiunile unui oraş nu se vor amortiza niciodată.

Ce tebuie observat şi analizat în legătură cu proiectul luat în discuţie:

  • Valoarea iniţiala estimată a investiţiei este de 35 milioane euro.
  • Investiţia iniţială pe fiecare stâlp (punct luminos) este între 1580 şi 3810 euro, în funcţie de materialele utilizate.
  • Valoarea energiei electrice “gratuite” (economisite) este de 24 euro/an/punct luminos.
  • Timpul de amortizare a investiţiei este în intervalul de la 63 la 104 ani.
  • Din patru în patru ani trebuie înlocuite acumulatoarele, fiecare stâlp fiind un modul de baterii în care este acumulată energia furnizată ziua de panourile fotovoltaice.
  • La fiecare 12 ani trebuie înlocuite corpurile de iluminat.
  • După 20 de ani trebuie înlocuite panorile fotovoltaice.

Aşadar, surpriză: investiţia iniţiala are o durată de folosire de maxim 25 de ani şi implică costuri de mentenanţăîn marja de 1360- 3120 pentru fiecare punct luminos.

Prin operaţia de aritmetică elementară, numita adunare, aflăm căvaloarea finală a escrocheriei este între 2940 şi 6930 euro (“negociabil“!)/stâlp/punct luminos.

Cât de gratuită va fi energia obţinută din reţeaua de panouri solare?

Este dincolo de evidenţe că pentru menţinerea sistemului, în intervalul de amortizare, intervin costuri de până la de patru ori mai mari decât investiţiile iniţiale. O jecmaneală, dacă avem în vedere că reţelele de panouri solare nu pot asigura continuitatea iluminatului public, mai cu seamă iarna, cu nopţi lungi şi zile fără soare, ceea ce va face necesarăşi conectarea la reţeaua electrică, menţinându-se, în continuare, sursa clasică de alimentare şi cheltuielile de mentenanţă a acesteia.

Energia din aceste reţele fotovoltaice nu intrăîn sistemul energetic naţional, deci nu se pune nici problema obţinerii certificatelor verzi, care ar compensa o parte din costurile investiţiei.

Mai intervin şi alte inconveniente, cum ar fi cheltuilele pentru “toaletarea” a coroanei copacilor, astfel încât să nu umbrescă panourile fotovoltaice.

Este îndeobşte ştiut că reţelele de panouri fotovoltaice nu se justifică, din punct de vedere economic, acolo unde există reţele clasice de furnizare a energiei electrice.

Una peste alta, “investiţia” pe care ministrul Niţăşi noii băieţi deştepţi urmează să o realizeze nu se va amortiza niciodată, fiind un „perpetuum mobile” de câştiguri imorale pentru companie şi de pierderi pentru bugetele comunităţilor locale.

Ce avem, deci, în proiectul acestei megaescrocerii?

  • O promisiune de energie gratis după 100 de ani, în condiţiile în care sistemul este funcţional 25 de ani şi implică costuri de întreţinere egale cu valorea investiţiei iniţiale la fiecare interval de 25 de ani!
  • Investiţii care nu se vor amortiza vreodată, companii care se vor compromite pentru un câştig facil şi imoral, pe seama buzunarelor contribuabililor, alimentând fluxul banilor „pentru partid”. „Partidul” fiind eufemismul pentru acoperirea corupţiei câtorva persoane sus puse.
  • De regulă, companiile invitate la acest festin, pe seama banului public, sunt cele care cunosc regulile jocului, pentru care nu s-a pus şi nici nu se va pune problema unei competiţii corecte…

Asfel de practici ne-au făcut de pomină peste tot, maculând, în primă şi ultimă instanţă, imaginea unei ţări, românii fiind priviţi din afară ca niste hoţi.

Domnule prim-ministru Victor Ponta!

Este momentul să puneţi STOP acestor practici mafiote. Astfel de investiţii nu mai trebuie să fie realizate. Dacă în urmă cu câţiva ani nişte jefuitori rudimentari ai banului public au investit în terenuri de fotbal în pantă, piscine şi săli de sport fără utilitate, centre de conferinţe prin parcările tirurilor, acum vedem cum apare o noua specie a băieţilor deştepţi în panouri fotovoltaice.

Din astfel de practici apare, domnule Ponta, frustrarea plătitorului de taxe. Sunteţi corect informat câte alte „proiecte” de acest gen sunt în derulare în prezent? Este o întrebare de bun-simţ, care ar trebui să vă trezească la realitate.

În numele unor specialişti din sistemul utilităţilor publice,

Dr. ing. A. Răzmeriţă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.