Ministrul Energiei prezintă cifre ciudate în Guvern

Ministrul Energiei, Toma Petcu, cel care a trecut în propriul CV că poate “asigura managementul oricărui compartiment din cadrul unei compani cu excepţia celui economic”, a transmis în ultima ședință de Guvern că stocurile de cărbune de la CE Oltenia (proprietarul celor mai mari centrale termo-electrice din țară) sunt insuficiente și a dat vina pe fosta guvernare. Conform acestuia, la ora actuală există 357.000 tone de cărbune, iar la un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone, această cantitate ar ajunge pentru câteva zile.

Numai că un raport al CEO arată că societatea avea, la data de 12 ianuarie, ora 7.00, în stocuri 816.300 tone cărbune, mult peste nivelul indicat joi de ministrul Energiei. În depozitele termo erau, în momentul întocmirii raportului, 366.000 tone, la direcţia minieră erau alte 401.900 tone, iar alte 48.400 tone cărbune se aflau în navetele aflate în traseu. „Diminuarea stocului la termocentrale provine din întârzieri în activitatea de descărcare generată de condiţiile meteo nefavorabile, temperaturile scăzute având ca efect îngheţarea cărbunelui în vagoane, timpii de descărcare prelungindu-se cu perioada necesară pentru trecerea garniturilor de tren prin instalaţiile de dezgheţ”, arată raportul producătorului de energie. CE Oltenia funcţiona, la momentul redactării raportului, la capacitate maximă, cu zece grupuri energetice, din care câte trei în funcţiune la Rovinari şi Turceni şi câte două grupuri la Işalniţa şi Craiova II. Alte două grupuri de la Sucursala Electrocenrtrale Turceni urmau să devină disponibile până vineri la ora 24.00.

Ministerul Energiei susține că stocurile prezentate au fost în conformitate cu cele raportate de Transelectrica în cadrul Comandamentului energetic de iarnă de joi, unde s-au raportat „doar la cantităţile de cărbune existente deja în depozitele din centrale şi care pot fi utilizate imediat”. „În legătură cu analiza prezentată ieri, în cadrul Şedinţei de Guvern, de către ministrul Energiei, Toma Petcu, privind stocurile de cărbune existente în Complexul Energetic Oltenia, facem următoarele precizări: Stocurile prezentate au fost în conformitate cu cele raportate de Transelectrica în cadrul Comandamentului energetic de iarnă, derulat ieri, 12 ianuarie 2017. Menţionăm că în cadrul Comandamentul analiza Dispecerului Energetic Naţional se raportează doar la cantităţile de cărbune existente deja în depozitele din centrale şi care pot fi utilizate imediat”, susține Ministerul Energiei.

În urmă cu două zile, Toma Petcu, membru al ALDE, a spus că autoritățile sunt pregătite pentru a face față stihiilor vremii. „Pe partea de energie electrică, consumul de luni a fost de 9.700 de MW, nivel care a fost însă depăşit în luna decembrie 2016. Menţinem funcţionarea celor trei centrale, Elcen Bucureşti, Brazi şi Galaţi, pe păcură. Avem cantităţile necesare de păcură pentru funcţionare”. a spus ministrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.