Ministrul Energiei recunoaşte că statul are mâinile legate în faţa Gazprom

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a explicat, miercuri, că România nu poate întreprinde acțiuni juridice împotriva Gazpromului, potrivit RFI.

Acesta a explicat că importurile în țara noastră sunt făcute nu direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare, Imex Oil și WIEE. Majoritatea importurilor de gaze din Federația Rusă sunt intermediate de compania WIEE, un joint-venture între Gazprom și Wintershall, deținută de compania germană BASF. Al doilea intermediar pe piața importurilor de gaze din Romania este firma Imex Oil, deținută de Conef, la rândul ei aparținând oligarhului rus Vitali Mațițki, care controlează și pachetul majoritar al ALRO Slatina. Contractele cu cele două companii expiră abia în 2030.

”Din punct de vedere juridic, putem să facem foarte puțin, deoarece contractele sunt între Gazprom Rusia și anumite companii care operează pe piață din România, care sunt tot Gazprom sau sunt foarte apropiate de Gazprom, dar, repet, nu cred că este bine pentru nimeni în acest comportament, am tot încercat să-l înțeleg, în ultimele zile am încercat să discut și cu omologi ai mei din alte state membre ale UE, am încercat să vorbesc și cu cei de la Comisia Europeană. Este un comportament care va duce la pierderea încrederii europenilor în Gazprom ca un furnizor sigur și pe termen lung de gaz”, a spus Nicolescu, pentru RFI.

Gazprom a redus vineri livrările către România cu 5%, a anunțat noi reduceri, iar ulterior a reluat livrările la parametri normali, fără să ofere argumente oficiale pentru reducerea acestor importuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.