Ministrul Justiţiei, despre anchetarea procurorilor care au făcut dosarul OUG 13

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că acţiunea disciplinară demarată de Inspecţia Judiciară împotriva celor trei procurori, care au anchetat modul de adoptare a OUG 13, reprezintă „o consecinţă mai mult decât firească”.

Referindu-se la propunerea din proiectul de modificare a legilor Justiţiei, privind trecerea Inspecţiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justiţiei, Toader a vorbit despre conflictul existent între CSM şi Inspecţia Judiciară şi existenţa unei „incompatibilităţi între funcţii”. „Ştiţi că unii altora îşi fac reclamaţii, că se anchetează unii pe alţii?”, a declarat Toader, de la tribuna Camerei Deputaţilor.

„Ordonanţa 13 a intrat în percepţia publică dintr-o anumită perspectivă, dar conţinutul şi perspectiva de adoptare au fost evaluate de către CCR. Eram în prima zi ca ministru când am susţinut în faţa Curţii excepţia ridicată, pe care Curtea a admis-o, constatând un conflict juridfic de natură constituţională între puteri pentru că de bună seamă pentru oricine e faptul că un procuror cu deplin respect faţă de funcţie nu poate să ancheteze nici oportunitatea, nici constituţionalitatea adoptării unui act normativ pentru că avem o lege 24/2000 cu multe modificări, care ne descrie tehnica legislativă care lasă libertatea decidentului în aprecierea oportunităţii”, a declarat Tudorel Toader.

„Vedem trei procurori sunt la rândul lor anchetaţi. O consecinţă mai mult decât firească pentru că nu îmi închipui că un procuror din România să nu ştie că el e în paradigma înfăptuirii şi aplicării normei şi nu în paradigma adoptării unui act normativ”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.