Câte persoane ar urma să beneficieze de grațiere

Ministrul Justiției Florin Iordache a declarat miercuri, după ședința de Guvern, că România trebuie să adopte o lege a grațierii.

Iordache a precizat că Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative, care au fost finalizate marţi, unul dintre ele vizând graţierea.

Acesta a menționat câte persoane ar urma să beneficieze de grațiere. ”Ţinând cont de politica penală corentă, putem da o lege a graţierii care să nu vizeze faptele grave, faptele care vizează corupţia, spălarea de bani şi alte infracţiuni foarte grave, astfel încât, din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiţiei, în jur de 2.300 – 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a graţierii”, a declarat ministrul Justiţiei.

Al doilea act normativ vizează „hotărârile Curţii Constituţionale privind anumite fapte care trebuie să fie mai bine precizate”.

Iordache a declarat că cele două acte normative au fost finalizate marţi.

„Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative care sunt în dezbatere publică, au fost finalizate ieri, au fost trimise spre consultare Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Parchetului General. Cele două acte normative vizează graţierea, şi nu amnistia, graţiere care nu vizează fapte de corupţie, fapte grave şi care vizează recuperarea prejudiciului, iar cel de-al doilea act normativ vizează hotărârile Curţii Constituţionale care stabileşte pentru anumite fapte să fie mai bine precizate”, a declarat ministrul Justiţiei.

Proiectele vor fi publicate pe site-ul Ministerului Public în cursul zilei de miercuri, a precizat Iordache.

Întrebat dacă se modifică definiţia abuzului în serviciu, ministrul Justiţiei a spus că aceasta se modifică ”în concordanţă cu decizia CCR”.

Grindeanu, despre grațiere

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, că în ședința de Guvern s-au discutat „lucrurile comunicate din timp”, precizând că, potrivit Constituției, „avem voie să dăm grațiere și amnistie”, deci aceste lucruri „nu sunt împotriva legii”.

El a adăugat, însă, că aceste subiecte, nefiind pe ordinea de zi, nu s-au discutat „cu prezența sau neprezența domnului Iohannis”.

„Conform Constituției, avem voie să dăm grațiere și amnistie? Scrie că avem voie să facem lucrurile astea? Da. Deci nu sunt împotriva legii”, a spus premierul.

Sorin Grindeanu a mai precizat că, în proiectele promovate de Ministerul Justiţiei, abuzul în serviciu şi conflictul de interese nu se dezincriminează, ”dar se clarifică aceste lucruri în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale”.

”Nu se dezincriminează abuzul în serviciu, conflictul de interese, dar se clarifică aceste lucruri din punctul de vedere al Ministerului Justiţiei în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale. Orice decizie a CCR este obligatorie, nu ne putem face că nu avem”, a menționat premierul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8501 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.