Veste bună pentru şoferi
Ministrul Mediului: Cei care au achitat taxa auto nu vor mai plăti timbrul de mediu
 

Persoanele care au achitat deja taxa auto sub diverse forme nu vor mai intra sub incidenţa timbrului de mediu iar aceia cărora le-a fost restituită taxa de înmatricularea pot circula pe drumurile publice fără să mai plătească taxa, a arătat, vineri, într-o dezbatere publică, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

"Cei care deja au plătit taxa de mediu nu vor mai plăti, iar cei cărora li s-a restituit această sumă în baza unei legi care nu a fost corectă din punct de vedere al principiilor europene, vor putea să circule cu vehiculele fără să mai plătească taxa. Dar în situaţia în care pot vinde automobilul, viitorul cumpărător va achita timbrul de mediu pentru că el este un instrument de taxare care se aplică pe toată durata de viaţă a autoturismului. În ceea ce priveşte vechimea maşinii, valoarea timbrului de mediu cum este ea calculată este influenţată printr-un coeficient de reducere, în funcţie de vechime. În momentul în care vom adopta Ordonanţa pe site-urile Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Administraţia Fondului pentru Mediu va exista un calculator pentru calcul taxei", a arătat ministrul mediului, potrivit Agerpres.

Ministerul Mediului supune, în prezent, dezbaterii publice, prin intermediul propriei pagini de internet, o primă variantă a proiectului de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Potrivit documentului, varianta actuală a taxei de primă înmatriculare ar urma să fie denumită "Timbrul de mediu", iar modalitatea de calcul este simţitor simplificată.

Practic, în calcul taxei se va ţine cont numai de emisiile de CO2 ale autovehiculului, valoare ce va fi înmulţită cu valoarea în euro a fiecărui gram şi cu cota de reducere a timbrului exprimată în funcţie de vechime. Vechimea autovehiculului se calculează în funcţie de data primei înmatriculări a acestuia, se precizează la articolul 6, alineatul 5 al Ordonanţei de modificare.

Formula de calcul pentru timbrul de mediu se aplică numai în cazul autovehiculelor încadrate pe segmentul M1 (dotate cu cel mult opt locuri, fără scaunul şoferului), cărora le corespund norma de poluare Euro 3, Euro 4 şi Euro 5.

Dezbaterea publică iniţiată de către MMSC a draftului de proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, eventualele propuneri/opinii/sugestii pot fi transmise în termen de cinci de zile lucrătoare de la data publicării (23 ianuarie 2013), respectiv până în 30 ianuarie 2013, pe adresa MMSC, Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Forma iniţială a taxei auto, suspendată până la 31 decembrie 2012, a reintrat în vigoare de la 1 ianuarie, aceasta fiind redusă cu 25% pentru autovehiculele cu motor Diesel prevăzute din construcţie cu filtru de particule.

Contribuabilii care, de la 1 iulie 2008, au plătit o taxă mai mare decât cea rezultată din aplicarea legii în vigoare pot solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.

Accesări: 9796
George Anghel
Publicat Vineri, 25 ianuarie 2013

 
mail  print  Yahoo!  twitter  Facebook
Voteaza articolul
[DA]
[NU]
-10
20 Voturi

 

Alte articole scrise de George Anghel: Alte articole din categorie:


 
Comentarii

Stefan
21:13:50, 10 Feb 2013 16
Nu stiu cin ele baga in cap prostiile astea guvernantilor dar sunt ...vai mama lor. Pai o masina cu motor diesel euro 5 NU ARE CUM sa polueze mai rau decat una pe benzina euro 3-4. In plus cand am cumparat masina in 2010 nu exstau taxe pentru euro 5. Sa nu mai vorbim ca una este un motor tehnologie anii 1980-1990-2000 si alta un motor tehnologie anii 2010. In plus in motorina si la noi este un procent de biodiesel. Cel mai simplu ar fi ca cel care polueaza mai mult sa plateasca iar a polua inseamna a merge cu masina, dar vai am uitat in pretul carburantului 75% sunt ...TAXE ale statului. Si atunci ce facem de unde mai luam niste bani pentru buget? LUATI-I de la cei care au imprumutat 20 miliarde de euro si au facu stranduri in balti, parcuri in paduri ....si lista poate continua. Fiscul ce face? Scuturati-i bine pe cei care au averi si nu le pot justifica si CONFISCAREA AVERII NEPROBATE. Sa vedeti ce repede creste PIB-ul. Pe Al CApone nu l-au condamnat pentru crime ci fiscul l-a bagat la zdup si I-A CONFISCAT AVEREA. Ooooooo, dar am uitat asta era in America si nu la noi.
ContraPro
0
 
Nr 4 esti praf
07:47:22, 29 Jan 2013 15
Nu exista nici o taxa de poluare in pretul benzinei/motorinei,in schimb exista dubla taxare vezi rovigneta & taxa de drum din carburant,apoi exista si la "noii imbecili cocotati in fonctii."....taxa la taxa ,adica tva la acizul din carburant,tva la taxa de drum din carburant...etc, mai sapa puiule, mai citeste ca JEANA SE TRANSFORMA.
ContraPro
0
 
Romelescu
20:23:37, 26 Jan 2013 14
Nu este posibil sa pui taxa de mediu la un autoturism mai mare decat pretul autoturismului, indiferent daca vanzarea este la prima mana, la a doua sau la a treia. Numai un iresponsabil poate lua o astfel de masura. Se face aceeasi gafa cu cea privind reducerea salariilor cu 25%, procent nemai intalnit chiar la tarile in grava criza economica. Acesti guvernanti si-au iesit din minti si exploateaza cetatenii tarii. Vin cu taxe de mediu gigante, cu majorari de impozite la salariile mai mari, dar nu iau nicio masura sa creeze obiective economice pentru a asigura locuri de munca si cresterea bunastarii cetatenilor.In 23 de ani toti, dar absolut toti, care au ajuns la conducerea tarii au distrus si furat obiectivele economice si ce-a ramas le-au dat la straini Romania devenind o colonie.Cred ca totusi va veni timpul sa fie trasi la raspundere pentru tradarea poporului roman.
ContraPro
+6
 
IMPORTANT!!!
13:50:43, 26 Jan 2013 13
CONTINUARE A MESAJULUI DE MAI JOS: Vad ca imi editeaza astia adresa de mail. Este timbrudemediu@afm *editat* Dac mi-o editeaza iarasi...sa stiti ca dupa afm urmeaza *editat* (punct ro).
ContraPro
-2
 
IMPORTANT!!!
13:43:50, 26 Jan 2013 12
IMPORTANT!!! Cica Timbru de mediu in dezbatere publica: Eventualele propuneri / opinii / sugestii pot fi transmise în termen de 5 de zile lucratoare de la data publicarii (23.01.2013), respectiv pâna la data de 30.01.2013, la Mediului si Schimbarilor Climatice, Administratia Fondului pentru Mediu, persoane de contact: Cornel Brezuica, tel: 031.438.20.10, adresa de e-mail: timbruldemediu@afm *editat* . Trimiteti fiecare parerile dvs. Desi astia ar merita sa fie trimisi....undeva, incercati sa le trimiteti propuneri/opinii pertinente. Avem doar 5 zile la dispozitie. Trimiteti pe e-mailul de mai sus si incercati si la telefon.
ContraPro
-2
 
1 2 3 4

2000
Sunt de acord cu termenii si conditiile Cotidianul.ro: Cotidianul.ro militeaza pentru exprimare civilizata si isi rezerva dreptul de a sterge/edita comentariile care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum si comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob. Comentatorii ce nu respecta conditile mai sus mentionate vor fi tratati ca atare.