Ministrul Mediului face un pas împotriva eco-mafiei

După ani de zile de amânări şi tergiversări, în sfârşit, autorităţile care se ocupă cu protecţia mediului, coordonate printr-o iniţiativă unică a Ministrului Mediului, iau o decizie şi reuşesc să se opună administratorilor gropii de gunoi de la Glina, dispunând amendarea şi suspendarea activităţii acestei bombe ecologice.

Ministrul Mediului, doamna Graţiela Gavrilescu, a reuşit să impresioneze prin determinarea sa, stârnind admiraţia organizaţiilor ecologice, a simpatizanţilor de mediu, a funcţionarilor din cadrul Comunităţii Europene, cât şi a simplilor cetăţeni afectaţi din comuna Glina şi din oraşul Popeşti-Leordeni. Ea a declanșat o campanie de reglementare a situației celei mai nocive şi disputate gropi de gunoi din Bucureşti.

Acest lucru se întâmplă în urma unor eforturi susţinute, inclusiv din partea locuitorilor din zonele limitrofe gropii de gunoi, care ani de-a rândul au depus reclamaţii peste reclamaţii, petiţii, au organizat inclusiv proteste, dar şi din partea autorităţilor care în sfârşit au curajul să ia măsuri împotriva unei structuri complexe care a susţinut această bombă ecologică din umbră ani de zile.

Garda Naţională de Mediu a constatat în urma controalelor efectuate faptul că operatorul gropii de gunoi desfăşoara activitatea de depozitare a deşeurilor fără a deţine autorizaţie integrată de mediu valabilă şi a aplicat o amendă contravenţională de 60.000 lei, precum şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii operatorului economic. Totodată, Garda Naţională de Mediu a impus operatorului economic măsuri preventive cu termene de conformare.

Este pentru prima dată când în România un ministru reuşeşte să aibă rezultate concrete în lupta împotriva “eco-mafiei”, adică împotriva activităţilor ilegale susţinute de organizaţii de tip mafiot, aşa cum rezultă din articolele publicate de-a lungul anilor, atât în presa naţională, cât şi internaţională. Ani la rând, groapa de la Glina a fost cea care a provocat grave daune mediului înconjurător, acest sector al crimei organizate fiind responsabil de o serie întreagă de abateri şi atacuri împotriva mediului. Cea mai frecventă a fost eliminarea ilegală a deşeurilor. În timp ce viaţa localnicilor era pusă constant în pericol, groapa de gunoi Glina era o afacere profitabilă, finanţată din umbră de oameni cărora nu le pasă de viaţa şi sănătatea oamenilor, ci doar de propriile profituri.

Instituţiile statului sunt singurele care pot eradica flagelul numit “eco-mafia”. Cetăţenii pot ajuta şi ei, contribuind la denunţarea acestei practici, pentru a sparge zidul din jurul acestor organizaţii. Un prim pas extrem de important a fost făcut iar autorităţile vor trebui să se dedice şi de acum înainte, cu mult curaj şi voinţă, pentru binele mediului înconjurător şi al cetăţenilor pe care îi reprezintă.

În controalele făcute în comuna Glina, asaltată atâţia ani de munţi de gunoaie, oficialii și jurnaliştii au întâlnit cetăţeni de diverse categorii sociale care erau extrem de surprinși de noua abordare şi cărora nu le venea să creadă că acest lucru se întâmplă în sfârşit şi care, în cuvinte simple, au scăpat uneori câte un “bravo, doamna ministru”, “bravo, Graţiela!”.

Al Barbu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.