Ministrul Pop anunță modificări privind examenul de bacalaureat

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat, miercuri, modificări în ceea ce priveşte calendarul desfăşurării examenului de Bacalaureat, precizând că probele orale vor avea loc ”în prima parte a semestrului al doilea, în timpul anului şcolar” pentru o ”descongestionare a materiei”. De asemenea, lucrările vor fi scanate, securizate cu ajutorul Sistemului de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi corectate de către profesori ”unde doresc”.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, explică, într-un mesaj video postat pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Educaţiei Naţionale, că metodologia pentru examenul de Bacalaureat de anul viitor vine cu două elemente de noutate.

”Competenţele lingvistice şi cele digitale, acele probe orale, se vor susţine în prima parte a semestrului al doilea, în timpul anului şcolar, urmând ca probele practice să se desfăşoare, conform canendarului, la finalul clasei a XII-a. Nu facem altceva decât să aducem o descongesionare a materiei pentru elevii care vor susţine examenul de bacalaureat. Nu este o noutate, în 2010 am mai avut un asemenea gen de Bacalaureat organizat la fel. În lunile ianuarie-februarie au avut loc aceste competenţe, iar în iunie – iulie probele scrise”, afirmă ministrul Pop.

Acesta precizează că şi modalitatea de corectare a lucrărilor se va modifica.

”Nu vom mai plimba lucrările dintr-un judeţ în altul şi profesorii. În centrele de evaluare se vor scana toate aceste documente, toate aceste lucrări, se vor securiza cu ajutorul STS, se vor corecta de către profesori, sau în centrul de corectare, sau în laptop, calculator, acasă sau unde doresc. Evident, totul cu securizare clară”, a mai spus Liviu Pop.

Potrivit acestuia, ”nu va şti niciun profesor lucrarea cărui elev o corectează”.

Liviu Pop precizează că modificarea este adoptată pentru a reduce ”presiunea la care au fost supuşi foarte mulţi profesori în timpul acestor examene” şi pentru a creşte încrederea în sistem.

”Nu se mai poate ca prin plimbarea lucrărilor să se întâmple anumite lucruri legate de securizare şi, evident, o reducere clară a costurilor de securizare, reduceri pe care putem să le folosim în altă parte”, mai spune ministrul.

Potrivit acestuia, sistemul va fi probat în luna ianuarie la Evaluarea Naţională şi în luna martie la Bacalaureat în zece judeţe, fără însă a preciza care sunt acestea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.