Ministrul Sănătății, audiat la DNA

Ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu este audiat miercuri la DNA.

UPDATE Bănicioiu a declarat la ieșirea din sediul DNA că a fost audiat ca martor în dosarul președintelui Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, susținând că nu are nicio legătură cu acest dosar.

„Am fost citat ca și martor în legătură cu un dosar al Spitalului județean din Ialomița. (…) Nu am nicio legătură, credeți-mă”, le-a spus Bănicioiu jurnaliștilor.

Nicolae Bănicioiu a fost audiat de procurori, după ce numele său a apărut în dosarul în care Silvian Ciupercă a fost arestat preventiv pe 12 februarie pentru corupție.

Tot miercuri a fost audiat în acest dosar și fostul ministru al Sănătății Eugen Nicolăescu.

Nicolăescu a declarat, la ieşirea de la DNA, că a fost audiat ca martor în dosarul preşedintelui CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, la cererea avocaţilor acestuia şi că a vorbit despre un control la Spitalul Judeţean Ialomiţa, dispus de minister în ianuarie 2014.

Fostul ministru a precizat că a fost solicitat ca martor de avocaţii lui Silvian Ciupercă, pentru a face declaraţii despre controlul dispus de Ministerul Sănătăţii, la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Întrebat care au fost concluziile acelui control, Nicolăescu a spus că nu cunoaşte ce conţine raportul, întrucât rezultatele verificărilor au venit după ce el nu mai era în funcţia de ministru al Sănătăţii.

Nicolăescu nu a dorit să dea alte detalii despre ce a discutat cu procurorii anticorupţie.

Președintele Consiliului Județean Ialomița Silvian Ciupercă (PSD) a fost reținut pe 11 februarie de procurorii DNA pentru luare de mită, două infracţiuni de folosirea influenței și autorității conferite de funcția de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz în serviciu, două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii au acuzat, printre altele, că în luna ianuarie 2014, Ciupercă și-a folosit influența și autoritatea conferită de funcția de conducere în PSD pentru asigurarea postului de manager interimar în cadrul Spitalului judeţean Ialomiţa.

Ulterior, conform anchetatorilor, în perioada martie-aprilie 2014, după efectuarea unui control, de către Corpul de Control al Ministerului Sănătății, șeful CJ Ialomița l-a determinat pe un consilier din cadrul ministerului să-și exercite atribuțiile de serviciu în mod defectuos, prin întocmirea raportului de control neconform realității. „Astfel, au fost eliminate din cuprinsul acestui raport dispoziții și pasaje ce ar fi dus la sesizarea organelor de urmărire penală, aducând-se atingere activității de control al Ministerului Sănătății şi încrederii publice”, arăta DNA într-un comunicat transmis la momentul reținerii .

În perioada martie-aprilie 2014, Ciupercă l-ar fi determinat pe acelaşi consilier, să întocmească, în fals, raportul de control, prin omisiunea, cu știință, de a însera anumite împrejurări care ar fi putut duce la tragerea la răspundere penală, disciplinară sau administrativă a celor supuși controlului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.