Ministrul Sănătății: Descentralizarea spitalelor, făcută „fără cap, fără logică şi fără principii”

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că se rediscută posibilitatea readucerii Spitalelor Judeţene de Urgenţă în subordinea Ministerului, întrucât decentralizarea s-a făcut „fără cap, fără logică şi fără principii”.

„Am o critică foarte serioasă pe descentralizarea făcută fără cap şi fără logică şi fără principii. Eu consider că în continuare medicina de urgenţă, cea care se manifestă în sistemul spitalicesc prin Unităţile de Primiri Urgenţe în special trebuie să fie a Ministerului Sănătăţii, pentru că este responsabilitatea constituţională a statului, a Guvernului. Faptul că spitale judeţene de urgenţă au ajuns la CJ -uri sau, mai grav, la consilii municipale mi se pare o prostie fără margini făcute de unii dintre predecesorii mei”, a afirmat Nicolăescu, citat de Agerpres.

Ministrul a spus că i-a solicitat secretarului de stat, Raed Arafat, să facă o analiză, „o reaşezare a principiilor” pentru a se stabili ce decizii trebuie luate.

„L-am rugat pe Raed să facem o analiză, o reaşezare a principiilor după care discutăm, şi după asta să vedem ce decizii luăm. După care discutăm, şi după asta să vedem ce decizii luăm – readucem spitalele judeţene de urgenţă la Ministerul Sănătăţii, acolo unde eu cred că le este locul, împreună cu cele regionale, împreună cu SMURD şi cu ambulanţele, astfel încât sistemul integrat de urgenţă să funcţioneze firesc şi nu fragmentat, şi nu pe interese locale, deci este de discutat pe tema asta”, a susţinut ministrul.

Nicolăescu a precizat că există şi judeţe în care spitalele judeţene de urgenţă au fost „tratate foarte bine”, în care consiliile judeţene au investit, dar sunt şi unele „în care este jale’.

„Superpozitiv exemplu este cel de la Oradea, în care Consiliul Municipal a preluat un spital judeţean şi investeşte în el ca şi cum ar fi un spital municipal, cu toate că este un spital judeţean, şi asigură servicii pentru toată populaţia judeţului şi pentru alţii chiar. În aproape restul ţării este jale”, a spus ministrul Sănătăţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.