Ministrul Sănătăţii răneşte mândria românilor din Covasna

DEX – SLÚGĂ, slugi, s. f. I……. 2. Fig. Persoană subordonată alteia şi obligată, din cauza condiţiilor sociale în care se află, să-i execute voinţa. 3. … (Rar) Aparat simplu, format dintr-o scândură scobită la un capăt, care se foloseşte la scoaterea cizmelor fără ajutorul cuiva; trăgătoare. – Din sl. sluga.

Pe 1 aprilie, ministrul Sănătăţii păcalea o ţară-ntreagă, denumind o unitate medicală covăsneană din propria-i ogradă “Spitalul Teculescu-Benedek”. Ministerul Sănătăţii dăduse curs solicitării Asociaţiei Cultural-Creştine Justinian Teculescu, sprijinită de Prefectura Covasna şi managerul spitalului, şi a modificat denumirea instituţiei publice din Spitalul de Recuperare Cardiovasculară ”Dr. Benedek Geza” în Spitalul de Recuperare Cardiovasculară ”Dr. Teculescu-Benedek”, ca o recunoaştere a activităţii profesionale desfăşurate de dr. Nicolae Teculescu (originar din oraşul Covasna) şi în special a activităţii de pionierat în tratamentul balnear şi în valorificarea potenţialului factorilor naturali ai Staţiunii Covasna, în remedierea afecţiunilor cardiovasculare, fiind şi un exemplu de bună convieţuire între cele două etnii ale oraşului Covasna. În urma presiunii de tip şovin şi separatist a unor lideri ai UDMR, după nicio lună de la ordinul-păcăleală, domnul ministru cedează, cu riscul lezării demnităţii românilor din zonă, şi schimbă iar denumirea spitalului, botezându-l „Benedek“ (facsimil).

Dar cine a fost „celebrul“ Benedek Geza? Despre activitatea doctorului la conducerea Spitalului de Cardiologie din Covasna a scris însă, încă din anii ’80, publicistul român Ioan N. Ciolan. Preocupat de nedreptăţile care au fost făcute românilor din Transilvania în decursul istoriei, Ciolan face un turneu de documentare în localităţi din judeţele Transilvaniei, cu sprijinul Mitropoliei Ardealului de la Sibiu, mai ales în Covasna, Harghita şi Mureş. Materialul documentar colecţionat a fost transpus într-o carte „Transilvania – ultima prigoană maghiară“. Cartea arată, cu o documentare reală, efectele nefaste pe care le-a avut Dictatul de la Viena asupra populaţiei române din judeţele cu populaţie majoritar maghiară.

”(…) Mai amintim cele petrecute chiar azi, la spitalul de cardiologie din Covasna, unde dr. Benedek Geza a înlăturat în mod sistematic pe toţi medicii români din subordine prin persecuţii continui, silindu-i să plece în altă parte.

În acelaşi mod procedează cu personalul auxiliar. Toate reclamaţiile medicilor şi angajaţilor români adresate Ministerului Sănătăţii împotriva directorului abuziv, cu veleităţi dictatoriale, au rămas tară rezultate, întrucât dr. Benedek Geza este prietenul intim al unui mare potentat secui, aflat în conducerea de stat. În locul medicilor şi al personalului auxiliar şi administrativ român, au fost aduşi maghiari, astfel că în acest spital domneşte o atmosferă şovinistă maghiară, sesizată de toţi pacienţii veniţi pentru tratament, din toate părţile ţării.

De curând, dr. Benedek a adus ca medic şi pe fiul său, care dă asistenţă medicală pacienţilor internaţi în hotelul balnear din Covasna, anexă a spitalului cardiologie.

În acest mod au fost siliţi să plece şi alţi medici, asistenţi şi funcţionari auxiliari români din instituţiile sanitare aflate în staţiunile balneo-climaterice din Arcul Carpatic, iar în locul lor au fost numiţi maghiari. In arhiva Ministerului Sănătăţii şi în arhivele direcţiilor sanitare judeţene din Arcul Carpatic, se află evidenţa tuturor medicilor, asistenţilor şi funcţionarilor români numiţi în zonă, precum şi timpul servit în post, de unde se poate vedea cât de frecvente sunt înlocuirile românilor cu personal curat maghiar. (…)”. (dantanasa.ro)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marcel Barbatei 218 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.