Mintea lui Ponta cea de pe urmă

Victor Ponta a făcut abia în această după-amiază ceea ce era normal să facă înainte de a merge în Parlament cu proiectul de reducere a CAS: s-a întâlnit cu reprezentanţii mediului de afaceri şi le-a prezentat argumentele pe baza cărora guvernul condus de el a decis să ia, acum, respectiva măsură.

Victor Ponta pare să sufere încă un complex, acela al poreclei pe care i-a dat-o mentorul mai sus menţionat: „Micul Titulescu”. Ceea ce s-a vrut un alint, îi diminutivează, iată acţiunea politică. În ciuda ultimului pdf

Premierul s-a purtat, pentru prima oară după multă vreme, normal. Tardiv, spun unii, mai bine mai târziu decât niciodată, zic alţii. Dar a făcut, în fine, ceva. A arătat cifre, a avut un discurs coerent. Poate că prezentarea lui are o noimă, poate e şchioapă. N-am căderea să-i judec argumentele. O vor face aceia care se pricep la bugete, taxe, finanţe, micro şi macroeconomie. Important mi se pare că, în ceasul al treişpelea, Victor Ponta a fost în stare să arate „foaia A4” pe care i-a cerut-o Traian Băsescu la consultările video de la Palatul Cotroceni. Cu mere şi cu pere. Cu intrări şi ieşiri.

Ce putem înţelege deci din întâmplarea de astăzi? Am desprins cinci concluzii.

Unu – foaia A4. Avem, în fine, pe ce face o analiză „pe text”. Există nişte studii de impact pentru reducerea CAS – rămâne ca ele să fie forfecate şi să vedem dacă stau sau nu în picioare.

Doi – a face de nevoie. Pus cu spatele la zid, Victor Ponta a fost în stare să-şi „biciuiască” echipa pentru a produce, măcar post-factum, o documentaţie. Dacă documentaţia a existat şi n-a vrut s-o arate (nu doar în faţa preşedintelui, ci opiniei publice) e cu atât mai grav – şi aşa ajungem la punctul trei.

Trei – boala aroganţei. Atins deja de boala aroganţei, Victor Ponta nici nu şi-a pus problema c-ar fi cazul să explice, să justifice o măsură sau alta. Atenţie, aroganţa e o boală grea, letală, care l-a pierdut pe mentorul Adrian Năstase!

Patru – clauza de superficialitate. Uneori, a face astăzi ceea ce trebuia să faci săptămâna trecută poate acţiona ca un bumerang: după un zbor frumos în cele zări, se poate întoarce împotriva ta şi te poate lovi fix în cap. Altfel spus, Victor Ponta va trebui să explice de ce a adoptat filozofia croitoraşului invers: întâi taie şi pe urmă măsoară.

Cinci – rămâne efectul de „pisicuţ”. Dacă Victor Ponta s-ar fi luat în serios, ar fi mers măcar la consultările de la Cotroceni cu pdf-ul arătat astăzi. O planşă frumos colorată, cu acolade şi cifre scrise cu roşu şi corp mare, l-ar fi putut scoate din beleaua în care a singur a intrat. Nu-i poţi reproşa Marelui Duşman că te-a dat de gol că eşti „pisicuţ” neştiutor atunci când tu exact aşa ai găsit de cuviinţă să te arăţi în timpul orelor de serviciu.

Dacă premierul a înţeles ceva din toată această tărăşenie, va fi un câştig pentru el şi, câtă vreme va mai fi în prim-planul politicii româneşti, pentru toată lumea. Deocamdată, Victor Ponta pare să sufere încă un complex, acela al poreclei pe care i-a dat-o mentorul mai sus menţionat: „Micul Titulescu”. Ceea ce s-a vrut un alint, îi diminutivează, iată acţiunea politică. În ciuda ultimului pdf.

Naiv prin România se numeşte blogul lui Călin Hera
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.