Mințirea electoratului începe cu ”Dragă Jean-Claude”

Spania traversează o criză politică majoră. În decembrie 2015, după alegerile parlamentare, a fost pentru prima dată în istoria democratică a țării cand nu s-a știut cine va forma guvernul. În cele din urmă, toate tentativele au eșuat – nici socialiștii, nici popularii și nici noul partid anti-sistem Podemos nu au putut ajunge la un acord pentru o coaliție. Pe 26 iunie urmează alegeri anticipate. Și se pare că strategia de campanie a guvernului popular Mariano Rajoy se va repeta – una transmite electoratului în goana dupa voturi, alta transmite celor de la Bruxelles, din Partidul Popular European.

În noiembrie 2015, exact înainte de alegeri, guvernul popular al lui Rajoy a fost în centrul unei dispute mai puțin obișnuite la Bruxelles. Premierul spaniol a pus pe masa Comisiei Europene niște date economice foarte optimiste, pentru că avea nevoie de o marjă de mișcare mai mare în fața cetățenilor, în campania electorală. Comisarul socialist pentru Economie, Pierre Moscovici, a refuzat aceste date, le-a considerat eronate. Însă Rajoy a apelat la popularii europeni, la ministrul german Wolfgang Schaeuble și la șeful lui Moscovici, Jean-Claude Juncker, pentru a închide gura comisarului francez. Și astfel s-a ajuns la o dispută în toata regula între socialiștii și popularii europeni.

Acum, înaintea alegerilor anticipate, Rajoy apelează la aceeași stratagema. A ieșit în fața electoratului și a declarat că, dacă va fi ales, guvernul sau nu va recurge la reduceri bugetare. El Pais a intrat însă în posesia unei scrisori trimisă presedintelui CE, Jean-Claude Juncker, pe 5 mai, în care Rajoy spune exact opusul. Guvernul său va fi de acord să facă reduceri bugetare pentru a scăpa de procedurile de încălcare a tratatelor UE. Condiția este păsuirea până după alegeri, pentru ca popularii spanioli să obțină cât mai multe voturi prin … minciună. ”Dragă Jean-Claude”, începe scrisoarea de patru pagini în care Rajoy cerea amânarea măsurilor de austeritate. Și a funcționat, presedintele CE l-a convins și pe mai recalcitrantul Moscovici să spună: ”Am ajuns la concluzia că nu este momentul politic oportun pentru a lua această decizie”.

A minți devine o virtute când este în joc interesul de partid și liniștea piețelor. Presa l-a citat pe însuși Jean-Claude Juncker spunând că, ”atunci când situația devine gravă, trebuie să minți”. Iar situatia este grava. Conservatorii de la Bruxelles se uită cu teama sprePortugalia, unde alegerile au fost câștigate de stângiști, iar decizia președintelui conservator de a-l numi din nou pe premierul de dreapta, pentru a nu transmmite ”un mesaj negativ institutiilor financiare și piețelor”, a fost catalogată drept atentat la adresa democrației, o ”lovitura de stat”. În cele din urmă, stânga a venit la putere.

Rațiunea Comisiei Europene ține de neimplicarea în procesul electoral dintr-un stat membru. Însă, după cum se vede, abia astfel, prin eludarea regulilor UE, Comisia se implică din plin în alegerile anticipate din Spania, la fel cum a făcut-o și în cazul celor din luna decembrie. Ne putem întreba doar care ar fi fost reacția Comisiei la o scrisoare venită din partea unui posibil guvern socialist condus de Pedro Sanchez, în alianță cu stânga radicală – Podemos.

Spania a înregistrat în 2015 un deficit bugetar de 5,1%, față de ținta asumată de 4,2%. Pentru 2016, guvernul Rajoy s-a angajat să readucă Spania în ”parametri”, la 3% deficit bugetar, cum o obligă tratatele.

Cu o lună înainte de anticipate, sondajele arată astfel: Partidul Popular 30,4%, Podemos 24,9%, Partidul Socialist al Muncitorilor 21,1%, Ciudadanos 14,5%. Din nou, doar o coaliție poate să conducă Spania. Socialistul Pedro Sanchez a exclus o coaliție cu popularii lui Mariano Rajoy.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.