Minunata lume nouă. Copii fără părinți

Un studiu recent efectuat de o echipă internațională de oameni de ștință relatează faptul că într-o zi ar putea fi posibilă o excludere a femeii din procesul de reproducere. Ei au reușit să obțină pui de șoareci sănătoși doar cu ajutorul spermatozoizilor care au fecundat ovule artificiale, astfel că reproducerea ar putea fi posibilă fără ajutorul ovulelor, conform studiului publicat în Nature Communications, citat de BBC.

Totodată, în China, la începutul acestui an, un alt studiu cu același scop a fost efectuat de oameni de știință care au folosit în acest caz celule stem în procesul de reproducere și au obținut cu succes pui de șoareci sănătoși.

Prin combinarea celor două domenii de cercetare, s-ar putea ajunge la eliminarea nevoii de a folosi și spermatozoizi și ovule pentru reproducere. Astfel în vivitor copii ar putea fi făcuți exclusiv artificial cu ajutorul inginerii genetice.

Embrioanele „false” nu se deosebesc de cele naturale

Cercetătorii de la Universitatea Bath din Marea Britanie de la Universitatea Regensburg și de la Institutul Fraunhofer de Toxicologie și Medicină Experimentală din Germania au pornit în cercetarea lor de la un ovul nefertilizat și au folosit substanțe chimice pentru a ”păcăli” spermatozoidul să devină un pseudo-embrion.

Aceste embrioane ”false” seamănă cu celulele obișnuite. Specialiștii sunt de părere că dacă injectarea de spermatozoizi într-un pseudo-embrion poate duce la nașterea unor pui sănătoși, în viitor ar fi posibil să fie obținute rezultate similare și în cazul oamenilor, prin folosirea celulelor care nu sunt ovule în procesul reproducției.

În experimentul efectuat pe șoareci, rata de obținerea a unei sarcini a fost de una din patru încercări.
Scopul oamenilor de ștință a fost acela de a înțelege mecanismul exact al fertilizării, doarece încă planează un aer de mister legat de ceea ce se întâmplă atunci când un spermatozoid ia contact cu un ovul.

Dr. Tony Perry a declarat pentru BBC: ”Aceasta este prima dată când cineva poate demonstra că orice altceva în afară de un ovul se poate combina cu un spermatozoid pentru a da naștere unui pui”. Acesta a mai spus că în acest fel a fost demontată o teorie veche de 200 de ani.
Astfel descoperirea face posibilă nașterea unui copil dacă unul dintre părinți este steril, fiind nevoie de doar o celulă obișnuită, conform BBC.

Însă, pe cât de surprinzătoare este teoria, Dr. Perry menționează ca acest scenariu este speculativ și fantezist în stadiul actual al omenirii.

Profesorul Robin Lovell-Badge, de la Institutul Francis Crick spune că: ”Nu sunt surprins de faptul că autorii sunt încântați de acest lucru. Cred că este un studiu foarte interesant, și un tur de forță tehnică. Sunt sigur că ne va spune ceva important despre reprogramarea la acești pași timpurii de dezvoltare, care sunt relevanți pentru fertilizare și transfer nuclear a unei singure celule[ clonare ] . Și, probabil, în sens mai larg, despre reprogramarea celulelor în alte situații”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.