Miracolul economic israelian şi parteneriatul Cluj-Be’er Sheva

Universitatea Ben-Gurion, parteneriat cu Universităţile clujene/ “Doi scriitori cu o mare putere de pătrundere au scris recent o carte numită Naţiunea Start-up. Noi suntem naţiunea Start-up !” – Beniamin Netaniahu / Prim ministrul Israelului, fost ministru de Externe şi al Finanţelor. / Cum reuşeşte Israelul – o ţară cu aproximativ 7 milioane de locuitori (la data apariţiei primei ediţii a cărţii, în anul 2009) cu nici un fel de resurse naturale, înconjurată de duşmani din toate părţile şi mereu în stare de război – să creeze mai multe Start-up uri decât Japonia, India, Coreea, Canada şi regatul Unit al Marii Britanii?!

Israelul are mai multe companii listate la RASDAQ decât Coreea, Japonia, Singapore, India şi întreaga Europă la un loc. Este cel mai bun moment să ne îndreptăm atenţia către această ţară remarcabilă şi plină de energie, pentru ca nu numai alte naţiuni, ci şi oamenii de afaceri şi organizaţiile – toţi cei care sunt interesaţi de succesul economic – să înveţe o serie de lecţii impresionante şi surprinzătoare.

Inspirându-se din exemplele celor mai importanţi inventatori şi investitoti din ţară, ziariştii Dan Senor şi Saul Singer, experţi în geopolitică, descriu modul în care cultura israeliană, determinată de greutăţile şi provocările cu care s-au confruntat mereu israelienii, promovează o combinaţie unică de forţă inovatoare şi antreprenorială.

Ionel Bechiş are o vastă experienţă de peste 25 de ani în marketing international, iniţiind recent alături de alţi parteneri grupul Transylvania Business Council, grup orientat spre consolidarea parteneriatelor de afaceri internaţionale, un accent important fiind pus pe Israel, Statele Unite şi Germania. „Orasul Be’er Sheva, oraş înfrăţit cu Clujul din 1991, dincolo de istorie şi tradiţie, emerge astăzi ca un centru global pentru tehnologiile de vârf. În centrul acestei uluitoare schimbări se află Parcul pentru Tehnologii Avansate, proiect construit ca un parteneriat public privat între Universitatea Ben-Gurion, Primărie şi un mare număr de companii internaţionale de top în domeniul tehnologiilor de vârf ale secolului XXI cum ar fi Deutsche Telekom, IBM, Oracle, Lockheed Martin, EMC, PayPal, etc.

Pornind de la o viziune a Primului Ministru Beniamin Netanyahu, proiectul Parcului pentru Tehnologii Avansate s-a dezvoltat cu o viteză uimitoare, într-o locaţie amplasată în apropierea Universităţii Ben-Gurion din Be’er Sheva. În septembrie 2014, cu ocazia deschiderii oficiale a Parcului pentru Tehnologii Avansate, Primul Ministru declara: „Aceasta este ziua care schimbă istoria statului Israel” iar Ministrul Apararii Moshe (Bogie) Ya’alon declarase recent cu ocazia vizitei la Universitatea Ben Gurion: “Be’er Sheva va deveni capitală cibernetică naţională”.

Universitatea Ben Gurion, principal partener în Parcul pentru Tehnologii Avansate din Be’er Sheva, a fost înfiinţată în 1969, ajungând astăzi una din principalele universităţi din Israel. Cu peste 20.000 de studenţi şi institute de cercetare de prestigiu internaţional în domenii ca medicina, nanotechnologie, biotehnologie, cercetarea deşertului, cybersecurity, istoria Israelului, etc., universitatea Ben Gurion a devenit un centru global de educaţie şi cercetare în tehnologii de vârf.

Recent, a fost semnat un protocol de colaborare între Universitatea Babes-Bolyai şi Universitatea Ben Gurion reprezentată de Prof. Dr. Zvi HaCohen, Rectorul universităţii. Domnia sa s-a născut la Cluj în 1947, stabilindu-se împreună cu întreaga familie în Israel câţiva ani mai târziu. A urmat studiile de chimie organică ale Universităţii Bar-Ilan obţinând doctoratul în chimie organică din partea Institutului de Ştiinţe Weizmann, completându-şi ulterior studiile postdoctorale la Harvard Medical School din Statele Unite. Cu o excepţională activitate de cercetare şi numeroase brevete, D-l Prof. Dr. Zvi HaCohen a contribuit substanţial la dezvoltarea parteneriatelor de cercetare aplicativă cu numeroase firme de prestigiu internaţional iar alături de colegul său, prestigiosul Prof. Dr. Strul Moisa specializat în cercetările de vârf în domeniul melaurigiei aplicate şi şef al departamentului de inginerie a materialelor, a deschis noi direcţii de colaborare cu mediul academic şi de cercetare din România.

Un al doilea protocol de colaborare a fost semnat între Universitatea Ben Gurion şi Universitatea Tehnică din Cluj, vizând explorarea unor parteneriate pe profil tehnic cu aplicativitate în domenii industriale de vârf. Prin intermediul Prof. Dr. Strul Moisa, fostul Rector al Universităţii Ben Gurion – Prof. Dr. Nachum Finger (fost şi coordonator al Departamentului de Inginerie Industrialp şi Management) a efectuat cu ani în urmă o vizită la Cluj şi Dej, încercând şi reuşind să-şi regăsească prieteni din copilăria petrecută la Dej înainte de plecarea în Israel.

Universitatea Agricolă – USAMV şi Universitatea de Medicină şi Farmacie – UMF, reprezintă şi ele direcţii majore în cooperarea viitoare cu Institutul Agricol şi Facultatea de Medicină a Universităţii Ben Gurion, completând domeniile importante şi reprezentative pentru Cluj şi Be’er Sheva.

www.cotidiantr.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.