Mircea Badea vs. Luis Lazarus, adică apariţia unui nou cuplu de Justiţiari TV

Ani de zile, toate televiziunile l-au pus la zid pe Dan Diaconescu pentru investigaţiile de la OTV, iar acum toate se întrec în a-l copia la milimetru. Ultimul „anchetator” intrat în această horă este Mircea Badea, la Antena 3, concurîndu-l pe Luis Lazarus, care investighează pentru România TV! Subiectul: evident, moartea lui Dan Condrea.

Ca unul căruia i s-a lipit de frunte eticheta „Elodia”, urmăresc cu interes această dispută, ba, chiar, am pretenţia că aş putea fi un arbitru calificat. Mai ales că, despre „Cazul Elodia”, am scris două volume, însumînd peste 600 de pagini:

Investigaţiile de presă în astfel de cazuri nu sînt cele mai simple lucruri, căci, pentru ca un caz să rămînă în atenţia publicului, e nevoie de două condiţii mai mult decît necesare:

1. Lipsa informaţiilor esenţiale din partea autorităţilor

2. Contradictorialitatea dintre varianta oficială şi cea îmbrăţişată de Justiţiar.

Altfel, ca în atîtea alte cazuri, după ce se consumă şocul iniţial al unui eveniment senzaţional (care nu durează niciodată mai mult de cîteva zile), este acceptată varianta autorităţilor şi gata! Lucrurile se schimbă radical cînd sînt semne de întrebare majore faţă varianta sugerată de autorităţi şi acolo este mediul ideal pentru Justiţiarii din presă.

Din punctul meu de vedere, faptul că Mircea Badea n-a rezistat tentaţiei şi a început să facă exact ceea ce altădată îi puţea, este un lucru pozitiv, căci are o notorietate suficient de mare pentru a atrage atenţia asupra opiniilor sale, lucru demonstrat şi de pasiunea de investigatori pe care şi-au descoperit-o şi colegele sale: Dana Grecu, Cristina Ţopescu, Oana Stancu sau Răzvan Dumitrescu!

În această etapă, fără îndoială că avantajul este de partea lui LUIS LAZARUS. El are experienţa unor investigaţii celebre: Cazul Erbaşu, Cazul Anghelescu sau Cazul Elodia. Toate aceste cazuri, coordonate de Dan Diaconescu, l-au ajutat pe Lazarus să intre în legătură cu numeroşi specialişti în criminalistică, să se familiarizeze cu actele normative din domeniul juridic şi să capete o experienţă în audierea martorilor, astfel încît aceştia să aibă suficientă încredere în el, aşa încît să accepte anumite destăinuiri pe care, în faţa unui jurnalist, nimeni nu este obligat să le facă!

MIRCEA BADEA, în schimb, este la început de drum în investigaţiile de acest fel. Prima tentaţie a cuiva care este în această fază este să creadă că el este posesorul adevărului absolut şi oricine crede altfel este fie „omul autorităţilor”, fie rău intenţionat, lucruri pe care Mircea Badea le etalează fără ezitare! În două momente, Mircea Badea a frizat chiar ridicolul: apariţia martorului Gabriela Monica Pelin şi apariţia fostei soţii a lui Dan Condrea. În ambele situaţii, Mircea Badea a fost la un pas de a o lua serios pe arătură: pe doamna Pelin a etichetat-o ca fiind „prelucrată” de poliţiştii anchetatori, pe soţia lui Condrea a trimis-o efectiv la balamuc! O asemenea atitudine este nepermisă oricărui anchetator, mai ales unui jurnalist de investigaţii! Norocul lui Mircea Badea a fost tactul lui Mihai Gâdea, altfel nu mai apuca să-i vadă pe martori prin studiou!

Deşi nici Luis Lazarus nu este departe de acest tip de comportament, totuşi, din exeperienţă, acesta pare mult mai dispus să accepte şi alte opinii decît ale sale. Lui Lazarus i-a folosit foarte mult faptul că deseori, la OTV, era faţă în faţă cu cei care aveau alte opinii, iar aceştia nu erau nicidecum începători într-ale investigaţiei jurnalistice! Chiar dacă temperamental cei doi, Mircea Badea şi Luis Lazarus, se aseamănă foarte mult, totuşi, Lazarus este mult mai experimentat în astfel de cazuri.

Mircea Badea are însă un avantaj ce nu trebuie neglijat: el poate să apară în fiecare seară la „Antena 3”, în emisiunea „Sinteza Zilei” a lui Mihai Gâdea (care a preluat rolul înlocuitor al lui Dan Diaconescu), în timp ce Luis Lazarus apare sporadic la „România TV”, mai ales în emisiunile moderate de Ioan Corpoş.

De asemenea, Mircea Badea are avantajul că, fiind angajat al postului „Antena 3”, poate să apară oricînd, la orice oră, prezentîndu-şi opiniile, şi, deci, putînd să se bazeze în timp real pe informaţiile apărute, pe cînd Luis Lazarus este doar invitat ocazional la „România TV”. Cu totul altfel va fi dacă, de pildă, cei de la „Kanal D”, în emisiunea „Wowbizz”, vor prelua subiectul şi Luis Lazarus va fi în fiecare seară pe ecran pentru a-şi etala susţinerile.

Dar, ceea ce ar fi cu adevărat spectaculos, ar fi ca amîndoi să apară în aceeaşi emisiune, faţă în faţă! O bătălie a argumentelor este, în orice situaţie, generatoare de spectacol TV, cu condiţia ca ambele „tabere” să aibă posibilitatea să-şi susţină cu argumente teoriile, iar toţi cei care se intersectează cu Justiţiarii TV să poată să spună ceea ce ştiu, cu aproximările lor de timp şi spaţiu, cu impresiile lor obiective sau subiective.

Şi acum, pentru că deja putem spune că, deşi pe bucăţi, toate televiziunile refac ce se făcea pe vremuri doar la OTV, urmărim cu interes reconstituiri hazlii, cum a fost cea de la Antena 3, sperînd ca, încet-încet, toţi aceşti noi investigatori să se profesionalizeze şi să oblige autorităţile să comunice opiniei publice tot ce poate fi comunicat fără împiedicarea anchetei, căci aceasta este singura metodă prin care pot fi ţinute sub control teoriile fanteziste din spaţiul public!

Să nu strîmbăm iarăşi din nas, aşa cum au făcut mulţi cu anchetele de la OTV, căci, în lipsa investigaţiilor de presă, nimeni nu poate împiedica autorităţile să ne manipulze pînă cînd va începe să ne placă!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.