Mircea Băsescu, dus la Penitenciarul Poarta Albă (Foto/Video)

Mircea Băsescu, fratele fostului președinte Traian Băsescu, a fost condamnat joi de Curtea de Apel Constanța la patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat că a luat bani de la familia lui Bercea Mondial pentru a interveni la magistrați. Decizia este definitivă.

Update: Fratele lui Traian Băsescu a fost dus la Penitenciarul Poarta Albă de către polițiști.

VIDEO


Foto: ziuadeconstanta.ro

„Astăzi, polițiștii IPJ Constanța au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis pe numele unui bărbat, de 63 de ani, din Constanța, condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de patru ani”, a precizat IPJ Constanţa într-un comunicat.

Update: Mircea Băsescu s-a predat la poliție după ora 13.00. Prospătul pușcăriaș urmează să fie încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă.

VIDEO



În acelaşi dosar, judecătorii au menţinut decizia Tribunalului Constanţa în cazul lui Marian Căpăţână de condamnare a acestuia la trei ani de închisoare cu executare.

Instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 265.000 de euro de la Marian Căpăţână, nu și de la fratele lui Traian Băsescu. Totodată s-a decis și ridicarea sechestrului instituit pe bunurile lui Mircea Băsescu.

Cei doi au fost arestaţi preventiv şi au stat în arest la domiciliu din 19 iulie 2014 până în 24 iunie 2015, astfel că nu vor executa decât o parte din pedeapsa primită azi. În plus, vârsta îi permite lui Mircea Băsescu să ceară eliberarea condiţionată înainte de termen.

Minuta instanței:

„În baza art.421 pct.1 lit. b Cod procedură penală, respinge apelurile declarate de apelantul inculpat CĂPĂŢÂNĂ MARIAN ADRIAN şi apelantul ANGHEL FLORIN împotriva sentinţei penale nr.5/08.01.2016 pronunţată de către Tribunalul Constanţa în dosarul penal nr.5412/118/2014, ca nefondate.

În baza art.421 pct.2 lit. a Cod procedură penală, admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa şi apelantul inculpat BĂSESCU MIRCEA împotriva aceleiaşi sentinţe penale.

Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi, rejudecând, în baza art.291 alin.2 Cod penal, în referire la art.112 alin.1 lit. d Cod penal, dispune confiscarea specială de la inculpatul CĂPĂŢÂNĂ MARIAN ADRIAN a sumei de 265.000 euro, în echivalentul în lei la cursul B.N.R. de la data efectuării plăţii.

În baza art.422 raportat la art.393 alin.3 Cod procedură penală, ridică măsura sechestrului asigurator instituit prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei nr.227/P/2014 din 08.07.2014 asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatului BĂSESCU MIRCEA

Înlătură din cuprinsul sentinţei penale apelate dispoziţiile privind confiscarea specială a sumei de265.000 euro, în echivalentul în lei la cursul B.N.R. de la data efectuării plăţii, de la inculpatul BĂSESCU MIRCEA.
Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate.
În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală, obligă apelanţii CĂPĂŢÂNĂ MARIAN ADRIAN şi ANGHEL FLORIN la plata a câte 800 lei cheltuieli judiciare către stat.
În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, restul cheltuielilor judiciare avansate în faza apelului rămân în sarcina statului.
Definitivă.
Pronunţată în şedinţă publică, azi 16.06.2016″.

Pe 8 ianuarie 2016, Mircea Băsescu fusese condamnat în primă instanță la patru ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, iar Marian Căpăţână, la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la trafic de influenţă. Totodată, în primă instanță, judecătorii a deciseseră confiscarea sumei de 265.000 de euro de la Mircea Băsescu și Marian Căpățână.

Procurorii DNA au acuzat că în perioada 20 februarie 2011 — 22 februarie 2012 Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denunțător (Florin Anghel), prin intermediul lui Marian Căpățână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl acestuia (Sandu Anghel, zis Bercea Mondial), precum și a altor cereri incidente în cauză, cu scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.